2017 - Toralf Hvidsten

Toralf Hvidsten (født 20. juli 1947), gårdbruker og mangeårig daglig leder i Østfoldkorn AS, er tildelt Gambrinusprisen for sin store del av æren for at Borg Bryggerier nå har gjort myten om at norsk korn er uegnet som basis for ølproduksjon grundig til skamme.

 
Toralf Hvidsten med Gambrinusprisen for 2017, etter overrekkelsen i Svaleskiva på Borg Bryggerier. Bak står seremonigjengen fra Gambrinus, Borgølets venner. Fra venstre: Lars Gamlesanne, Heidi Gamlesanne, Tormod Magelssen og Elin Kristine Granath Magelssen.
(Foto: Vetle Granath Magelssen)

Det startet i mai 2013, da Hvidsten sådde byggsorten «Salome» på sin gård i nordre Borge ved Sarpsborg – for øvrig nabogården til Roald Amundsens fødested «Tomta». Fredag 2. mai 2014 vil stå som en liten milepæl i norsk bryggerihistorie. Da kunne Borg, som det første norske bryggeri i nyere tid, levere en ølsort som utelukkende var produsert på norsk korn.

«Østlandets Gull» ble en salgssuksess som inspirerte Sarpsborg-bryggeriet til å ta nye steg. Og i juni 2017 ble det skrevet ny bryggerihistorie, da Borg lanserte en helt ny merkevareportefølje og samtidig bekjentgjorde at man heretter skal produsere øl utelukkende basert på lokalt korn. Dette er unikt i norsk ølbransje.

Uten Hvidstens iver og faglige dyktig hadde dette neppe vært mulig. I dag står prisvinneren i spissen for et team av sju Østfold-bønder som har forpliktet seg til å levere byggkorn til Borg Bryggeriers storsatsning.

Sjelden har Gambrinusprisen vært mer fortjent, men for Toralf Hvidsten kom den allikevel uventet.

– Jeg er overrasket, ydmyk og stolt. Du vet – vi bønder er ikke vant med å få priser, derfor er dette utrolig gledelig. Men jeg er også bevisst på at vi har fått til noe her som ingen andre i Norge har fått til. Borg er det eneste norske ølet som er brygget på norsk korn, sier «kornmesteren» og øl-entusiasten, som for øvrig selv er mangeårig medlem av Gambrinus, Borgølets venner

Les også: Gambrinusprisen roses i SA-leder

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn