Svaleskiva - Borg Bryggeriers storstue

Svaleskiva har siden 1983 vært navnet på Borg Bryggeriers storstue. Fra stiftelsen i 1986 har det også vært fast møtested for Gambrinus, Borgølets venner.


Fra 1983 og fram til våren 2017 hadde Svaleskiva dette interiøret ...


21. september 2017 kunne Gambrinus, Borgølets venner ta i bruk et møte- og festlokale som har gjennomgått en omfattende restaurering. Blant annet med helt nytt kjøkken, scene og bar, som her betjenes av Jon Grandahl og Gerd Kjernsbæk. (Øverste fotos: Tormod Magelssen • Nederste foto: Vetle Granath Magelssen)

Av Tormod Magelssen

Etasjen under Borg Bryggeris gamle malteri, som tidligere var en del av tapperiet og delvis også ble brukt som ølkjeller, gjennomgikk på begynnelsen av 1980-tallet en omfattende ombygging og total renovering og ble til det som i dag fremstår som et vakkert rustikt og staselig møte- og selskapslokale.  

Utforming og innredning var i regi av bryggeriets direktør Per Egenæss, og innvielsen fant sted i forbindelse med et besøk av Norsk Bryggerlaug 27. oktober 1983. Lokalet rommer inntil 100 personer. Her tar bryggeriet imot kunder, samarbeidspartnere og foreninger, både for å kunne informere om bryggeriet og gi gjestene mulighet til å smake på produktene man produserer.

Borg Bryggerier stiller også lokalet til disposisjon for sine ansatte ved feiring av jubileer, bryllup, konfirmasjoner etc. På langveggen i Svaleskivas romslige inngangsparti henger det et imponerende billedgalleri med portretter av alle som har vært ansatt i 10 år eller mer. Og her er det også gjort plass til bryggeriets eget lille museum, som du for øvrig kan se et interessant videoklipp av her.

Ordet Svaleskiva har for øvrig intet med fugler å gjøre. I gamle dager lå mesken i store messingkar for at den skulle bli nedkjølt (svalne) etter bryggingen. Slike messingkar ble derfor kalt svaleskiver. En halvdel av en slik svaleskive fungerer i dag som en flott tronhimmel over inngangspartiet til festlokalet. 

Omfattende restaurering

På forsommeren 2017 ble Svaleskiva stengt for en omfattende restaurering, som blant annet resulterte i et helt nytt kjøkken, en ny og romslig bar, en ny scene, ny takbelysning og nytt elektrisk opplegg, i tillegg til en generell oppussing av fasilitetene. 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn