Gambrinusprisen til kornmesteren Toralf Hvidsten

Toralf Hvidsten, gårdbruker og mangeårig daglig leder i Østfoldkorn AS, er tildelt Gambrinusprisen for 2017 for sin store del av æren for at Borg Bryggerier nå har gjort myten om at norsk korn er uegnet som basis for ølproduksjon grundig til skamme.

Det startet i mai 2013, da Toralf Hvidsten sådde byggsorten «Salome» på sin gård i nordre Borge ved Sarpsborg – for øvrig nabogården til Roald Amundsens fødested «Tomta». Fredag 2. mai 2014 vil stå som en liten milepæl i norsk bryggerihistorie. Da kunne Borg, som det første norske bryggeri i nyere tid, levere en ølsort som utelukkende var produsert på norsk korn.

«Østlandets Gull» ble en salgssuksess som inspirerte Sarpsborg-bryggeriet til å ta nye steg. Og i juni 2017 ble det skrevet ny bryggerihistorie, da Borg lanserte en helt ny merkevareportefølje og samtidig bekjentgjorde at man heretter skal produsere øl utelukkende basert på lokalt korn. Dette er unikt i norsk ølbransje.

Uten Hvidstens iver og faglige dyktighet hadde dette neppe vært mulig. I dag står prisvinneren i spissen for et team av sju Østfold-bønder som har forpliktet seg til å levere byggkorn til Borg Bryggeriers storsatsning. Bryggeriet har bestilt rundt 900 tonn Østfold-korn til årets brygging. Omregnet i folkelige «hællitrær», betyr dette 9,6 millioner glass.

Sjelden har Gambrinusprisen vært mer fortjent, men for Toralf Hvidsten kom den allikevel uventet.

– Jeg er overrasket, ydmyk og stolt. Du vet – vi bønder er ikke vant med å få priser, derfor er dette utrolig gledelig! Men jeg er også bevisst på at vi har fått til noe her som ingen andre i Norge har fått til. Borg er det eneste ølet i Norge som er brygget på norsk korn, sier «kornmesteren» og øl-entusiasten, som for øvrig selv er mangeårig medlem av Gambrinus, Borgølets venner

På bildet får Toralf Hvidsten overrakt Gambrinusprisen for 2017 av Tormod Magelssen og Lars Gamlesanne, henholdsvis president og vicepresident i Gambrinus, Borgølets venner. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Gambrinusprisen roses i SA-leder

«Det er grunn til å utbringe en skummende skål både for kornbonden Toralf Hvidsten, venneforeningen og vårt lokale bryggeri», skriver ansvarlig redaktør Bernt Lyngstad i sin lederartikkel i Sarpsborg Arbeiderblad onsdag 15. november. Vi gjengir her lederartikkelen i sin helhet: 


Bernt Lyngstad, ansvarlig redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, roser Gambrinusprisen 2017.

Det er stolte øl-tradisjoner i Sarpsborg. Hansa Borg Bryggerier er det offisielle navnet på selskapet som byens bryggeri er en del av. Og Borg-ølet har mange gode venner, ikke minst i foreningen «Gambrinus Borgølets Venner». Fredag delte foreningen ut Gambrinus-prisen «Bragebegeret». Den går til en offentlig person som bevisst eller ubevisst har bidratt til å fremme Borg-ølets kulturbærende tradisjoner eller ølkultur generelt.

I år kan man si at kulturbegrepet til ølvennene ble utvidet til også å omfatte næringslivet. For prisen gikk til kornbonden Toralf Hvidsten for satsingen han har gjort for at bryggeriet i byen skal kunne bruke Østfold-dyrket korn i alt øl som bærer navnet Borg. Vi har sans for at venneforeningen gjennom det verdsetter næringsutviklingen som følger i kjølvannet av en stor og viktig lokal bedrift.

Allerede i 2013 sådde Toralf Hvidsten en for Norge ny type bygg på kornåkrene på Hvidsten gård i Borge. Det ble brukt i det da nye ølet «Østlandets Gull». Fire år senere er alt øl fra Borg Bryggerier produsert på korn fra Østfold. I alt sju bønder leverer 900 tonn korn til bryggeriet på Kurland. Det er nok til produksjon av 9,6 millioner halvlitere med øl.

Gjennom valget av årets prisvinner setter Gambrinus Borgølets Venner søkelyset på næringskjeden et lokalt bryggeri blir en del av når det velger å satse på lokale råvarer. Venneforeningen har denne gangen valgt en annen tilnærming enn å hedre en nasjonal eller lokal øl-ambassadør. I kampen mot stadig flere utenlandske ølsorter og nye mikrobryggerier, er det grunn til å være stolt av en betydelig og stor aktør på det norske ølmarkedet som velger å gå i kompaniskap med lokale bønder.

Det er grunn til å utbringe en skummende skål både for kornbonden Toralf Hvidsten, venneforeningen og vårt lokale bryggeri.

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn