De ulike ølsortene

Lys lager

Det mest utbredte ølet i Norge. Undergjæret øl som brygges etter tysk og tsjekkisk tradisjon.

Pils: (Omfatter også betegnelser som fatøl, classic, premium, ice, m.m.) Lett, ren og enkel smak med en viss humlebitterhet. Norsk pils har mer smak og aroma enn mange internasjonale pilstyper. Passer til: Fiskeretter, lyst kjøtt, salte retter, smaksrike og sterke retter, lette oster.

Sommerøl: Ekstra lett pilsner.

Passer til: Lette matretter som kylling, fisk og salater.

Lite: Pils med lavt innhold av kalorier og karbohydrater. Passer til: Fiskeretter, lyst kjøtt, salte retter, smaksrike og sterke retter, lette oster.

 

 



Mørk lager

Mørkt, undergjæret øl som brygges etter tysk og tsjekkisk tradisjon.

Bayer: Mørkere og mer aromatisk enn pils. Større innslag av maltsødme og lavere bitterhet. Passer til: Vilt, storfe og lam. Stekt og brunet kjøtt, pølser, kjøttkaker, pasta, retter med søte og syrlige innslag. Godt alternativ til rødvin.

Juleøl: Kan minne om bayer, øl med ekstra spesialmalt som gir enda rikere smak. Passer til: Julemat, dessert. Nøtter og juleknask.



 

Hveteøl

Tysk og belgisk bryggetradisjon, der en del av byggmaltet er erstattet med hvetemalt.

Wit: Ufiltrert og uklart hveteøl i belgisk stil. Lett sødme og syrlighet, sitruspreget, lav bitterhet. Passer til: Hvit fisk, skalldyr, omeletter, salater, fruktdesserter.

Weissen: Ufiltrert og uklart hveteøl i tysk stil. Lett sødme og syrlighet, lett krydderpreg, lav bitterhet. Finnes både i lys og mørk utgave. Mørk weissen er noe søtere enn lys, og har svake røktoner. Passer til: Rosa fisk, svin, kylling, salte retter.

   


 

 

Stout og Porter

Mørkt og fyldig øl med røtter i Storbritannia.

Passer til: Rosa fisk, skalldyr, østers naturell, søte og syrlige retter, kremost og chevre, fruktige desserter.


 

 

Ale

Overgjæret, aromatisk øl med særlig dype røtter i Belgia og Storbritannia.

Blonde: Fruktig og søtlig belgisk øltype med lite bitterhet. Passer til: Mager fisk, svin, storfe, røkt kjøtt, syrlige retter.

Pale Ale: Engelsk øltype med noe mindre kullsyre og moderat humlebitterhet (kan variere). Passer til: Fete retter av fisk og kjøtt, pizza.

India Pale Ale: Engelsk øltype med noe mindre kullsyre og svært markert humlebitterhet (kan variere). Passer til: Fete retter av fisk og kjøtt, pizza.

Brown Ale: Mørkt og søtlig øl i engelsk tradisjon. Moderat bitterhet. Passer til: Stekt kylling, grillmat og desserter.


 

 
 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn