10 spørsmål til Jan Erik Granath

Tidligere branninspektør Jan Erik Granath er en markant og velkjent person i Borg-ølets hjemby, Sarpsborg.

Av Tormod Magelssen

Med medlemsnummer 16 i Gambrinus, og med meninger om det meste, også øl, ble det en hyggelig prat med «Granathen».

 Hva er ditt favorittøl, og hvorfor?

– Favorittølet er en god, skummende pils fra Borg. Da vet jeg at jeg får øl som smaker som øl, lukter som øl og ser godt ut. Dessuten er jeg trygg på at det er laget av naturlige råstoffer. At det er brygget i henhold til Renhetsloven.

 Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?

– Ja, jeg har sans for at Borg Bryggerier er ett av få bryggeriene i Norge som brygger flere typer sesongøl. Favoritten min er uten tvil Juleøl klasse F, men jeg setter også stor pris på Oktoberølet.

 Savner du noen ølsorter i bryggeriets sortiment?

– Ja, men dessverre er det knotet til i alkoholloven. Det beste ølet til Borg var Gulløl, men det ble borte. Da dette nydelige ølet havnet på Polet gikk omsetningen ned og øltypen forsvant etter hvert. Ingen har klart å kopiere dette fantastiske ølet som bryggerimester Niels Henrik Abel hadde den originale resepten til.

 Bruker du egne glass som kun er beregnet på øl?

– Ja, det gjør jeg. Jeg drikker aldri øl fra melkeglass, men har flere typer ølglass tilgjengelig. Selvsagt har jeg noen favorittglass i samlingen.

  Den nye etiketten som preger Borg Bryggeriers produkter har fått pepper i lokalavisa. Hva synes du om den?

– Jeg trakk på skuldrene første gang den ble presentert på et Gambrinus-møte i Svaleskiva. Jeg synes ikke den fenger slik en etikett på et Borg-produkt bør gjøre. Derimot er jeg veldig fornøyd med den nye etiketten på Oktoberølet. Den synes jeg er fin.

  Hva synes du om at glassflasker er på vei ut?

– Med panteordningen har vi unngått at flasker ligger og slenger i naturen og på offentlige steder. Jeg er redd at stadig flere engangsflasker vil føre til at vi får forsøpling med mer knuste flasker. Jeg tror mange gir blaffen i å resirkulere.

 Din kommentar til at norske ølavgifter er på Verdenstoppen?

– Det er bare tragisk! Det er bedrøvelig at et politisk parti skal hestehandle for å drive avgiftene i været. Øl er jo et eldgammelt kulturprodukt. Avgiftene på alkohol burde i stedet vært differensiert, slik at produkter på under 8% hadde en mye lavere avgift. Det ville vært positivt for mye, ikke minst hadde vi fått mindre smugling på den måten.

 Bokkøl og juleøl klasse F selges på Vinmonopolet. Burde dette være tilgjengelig i dagligvarehandelen?

– Så absolutt! Og ved å få dette tilbake til butikkene, ville vi også fått tilbake Gullølet. Norges beste øl!

 Hender det at du kjøper øl på Systembolaget i Sverige?

– Det gjør jeg. Som oftest handler jeg da Borg-øl med 5,2%. Jeg handler også litt annet øl av nysgjerrighet. Men Borg 5,2 ligger litt i samme gata som det tidligere omtalte Gullølet.

 Føler du at det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borgølet?

– Ja, i Sarpsborg er du i «Borg-land». Det er stor patriotisme rundt øl fra Borg Bryggerier. Ikke slik å forstå at folk ikke smaker annet øl også, men Borg har nok en særstilling her, og det er viktig for byens bryggeri. 

Les mer om Jan Erik Granath: Sjømann, brannmann og ølhund

Les også om vår første Ølgjest: Morten Brostrøm

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn