Sjømann, brannmann og ølhund

Jan Erik Granath er født i Sarpsborg, men vokste opp i Skjeberg. Dragningen mot sjøen var stor, og som 19-åring bar det til sjøs. Men byens befolkning kjenner ham nok mest som brannmann med sans for kultur – og godt øl.

Av Tormod Magelssen

Jan Erik Granath er en velkjent skikkelse i Sarpsborg. Han var en profilert brannmann i 30 år, men har også gjort seg bemerket som kulturpersonlighet i form av både sang og sceneopptredener. Og når det snakkes om øl og byens lokale produsent, Borg Bryggerier, er han en stor patriot.
Men hva er egentlig historien bak mannen?

Sjømannen

– Jeg er født i Sarpsborg i 1944, men vokste opp i Skjeberg med norsk mor, svensk far og to eldre søsken. Jeg dro til sjøs som 19-åring  i Marinen, eller det som het Det sjømilitære korps, der jeg ble utdannet maskinist. Jeg jobbet her fra 1963 til 1970. Deretter gikk jeg i land og det ble et år som reparatør ved kraftstasjonen til Borregaard. Så hadde jeg en gjesterolle som servicemann og dykker i Falken i fire måneder, før jeg fikk jobb i Sarpsborg kommunes brannvesen, forteller Granath.

Selv om det er mange år siden han gikk i land og ble brannmann, er saltvannet i årene umulige å bli kvitt. Granath er aktiv i det historiske fartøylaget KNM Alta, og er titt og ofte på tokt med den gamle minesveiperen som ble bygget for 60 år siden. Skipet var han selv med og hentet i Belgia i 1966 og seilte det til Norge. Ikke rart han setter pris på å dra på tokt med den gamle damen han har så mange minner fra.

Fra 1986 til 1992 var han også profilert skipper på det lokale turistfartøyet «Krabben» og hadde mange turer på Glomma med denne. 

Brannmannen

Jobben i Sarpsborg kommunes brannvesen skulle vare i mer enn 30 år, og hans sjømilitære bakgrunn kom nok godt med etter hvert som han steg i gradene. Da han gikk av med pensjon, jobbet han som branninspektør i beredskapsavdelingen.

– Men jeg er ikke helt pensjonist ennå. Jeg har en liten jobb som vaktmester for et eiendomsselskap, legger Granath til.

På fritiden har han vært aktiv sanger i Sarpsborg Sangforening, der han var medlem i 23 år, men han har også vært amatørskuespiller

– I forbindelse med bryggeriets 150-årsjubileum satte man opp et skuespill som het «Det gjærer i Borg». Der hadde jeg rollen som selveste Gambrinus, og vi spilte 11 forestillinger. Alle var utsolgt, forteller han.

Gambrinus-medlemmet

Dette bringer oss over på Gambrinus, Borgølets Venner, en forening Jan Erik Granath har vært medlem av nesten fra starten i 1986.

– Jeg var ikke med å starte opp foreningen, men ble kontaktet og spurt om jeg kunne tenke meg å være medlem. Hvorfor er jeg ikke helt sikker på, men det hadde vært et portrettintervju med meg i Sarpsborg Arbeiderblad. Der var jeg og kona, May Irene (bildet), avbildet mens vi drakk øl. Det var godt synlig at det var øl fra Borg, så det er kanskje årsaken til at jeg ble spurt om medlemskap. Jeg er for øvrig medlem nummer 16, sier han med et skjevt smil. 

Granath har virkelig stått på for foreningen. Han var blant annet president i perioden 1998–2000, og er også utnevnt til Gambrinus-ambassadør. Dette er en pris som ble delt ut til og med år 2000, og som gikk til personer som utmerket seg med god verbal markedsføring av Borg-ølets fortreffelighet.

Han er fortsatt aktiv i Gambrinus, og som gammel sanger er han foreningens fremste pådriver for at det blir allsang på møtene. Han er også den selvskrevne forsangeren. Og er det jazzcafé, levende musikk på torvet eller konserter på Sarpsborg Scene, så er Jan Erik og May Irene på plass – sarpepatrioter som de er.

Ellers er den aktive pensjonisten ofte på reisefot sammen med kona. Og med tre voksne barn og fem barnebarn har den profilerte karen nok å engasjere seg i.

Jan Erik Granath ble 8. november 2013 utnevnt til æresmedlem i Gambrinus, Borgølets venner. 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn