Jakten på den perfekte halvliter

Foreningen «Gambrinus Borgølets venner» arrangerte lørdag 10. oktober en utflukt til ett av Østfolds fem utmerkede mikrobryggerier – Gjerberg Bryggeri. 14 medlemmer og venner av godt øl deltok, og ble befordret tur-retur i en velrestaurert veteranbuss fra 1966 – eller «Ekstravong» som det sto på rullgardinen i destinasjonsfeltet foran.


Ut på tur – aldri sur! Fra venstre: Terje Knudsen, Ronny Johannesen (veteranbussjåfør), Elin-Kristin Nilsen, Elin Kristine Magelssen, May Irene Granath, Håkon Fredriksen, Leif Jon Bugge Ervik, Jan Erik Granath (knestående), Per Fronth-Andersen, Vetle Granath Magelssen, Ole Henrik Thoresen, Mats Magelseen, Stig Bekkhus, Lars-Erik Pettersen og Tormod Magelssen. (Foto: Terje Aagaard).

Av Lars-Erik Pettersen
Uansett, destinasjonen denne gang var Rakkestad, nærmere bestemt Østbygda, der Terje Aagaard, opprinnelig fra Tune, i 2000 startet ølproduksjon i et mikrobryggeri i låven på Gjerberg gård.

I tillegg til bryggeriet, drives en liten ølstue. Bryggingen er en tilleggsnæring til kornproduksjonen. Som en følge av dagens alkoholpolitikk har bryggeriet ikke anledning til å brygge for salg, men Aagaard arrangerer gjerne foredrag og kurs om bryggekunst, med tilhørende smaksprøver.

Alkoholpolitisk paradoks
– Litt merkelig det der, mener Aaagaard,
– at jeg som produserer øl på rundt 6 prosent ikke skal kunne selge, når siderprodusenter kan selge sine produkter med opptil 18 prosent alkoholinnhold!


Terje Aagaard, opprinnelig fra Tune, driver med ølkultur og mikrobryggeri − og jakter på «den perfekte halvliter». (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Gjerberg Bryggeri har opp igjennom årene hatt besøk av flere av landets politikertopper, som uten unntak har lovet å finne løsninger på dette og lignende alkoholpolitiske paradokser, uten at det så langt har hatt noen praktisk betydning. Det har heller ikke hjulpet at Gjerberg, som ett av relativt få mikrobryggerier, har oppnådd medlemskap i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.

Den perfekte halvliter
– Men det ordner seg nok, før eller senere, tror den joviale bryggerimesteren i Østbygda, som fortsetter å dyrke sin lidenskap og er tro mot sitt motto: «Jakten på den perfekte halvliteren bør vare livet ut».

Gjerberg-ølet er overgjæret og upasteurisert, og det brygges tre forskjellige typer: «Lys Østbygding», IPA-versjonen «Mørk Østbygding» og «Gjerberg Jul».

Alt ølet tappes på flasker. Gjerberg Bryggeri har kapasitet til å brygge 400 liter pr. uke, men må for tiden nøye seg med et volum på mellom 2500 og 3000 liter pr. år.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn