Blå innflytter elsker Borg-øl

Beskjedenhet er det siste du forbinder med Snorre Walther. For Snorre er innflytteren som ble lokalpatriot over natten – spesielt for det lokale ølet og Borg Bryggerier. Han er stort sett bare blid, og koser seg aller best når han har mye å gjøre. «Jeg ser etter Borg-ølet i alle norske butikker jeg kommer innom. Det er viktig for meg!», sier entusiasten Snorre Walther. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Av Vetle Granath Magelssen

Og med sitt åpne ansikt omringet av fyldig, sølvgrått hår, spruter ordene ut av 44-åringen som for 18 år siden flyttet fra Horten til Olavs by, Sarpsborg. Ildsjelen fra Stasjonsbyen er oppvokst på andre siden av fjorden, utdannet i Nord-Trøndelag, og har i mange år jobbet som lærer ved Skjeberg Folkehøgskole.

– Det går mest i radio og multimedia, forteller Snorre Walther til Gambrinus, Borgølets Venner.

Blå ildsjel
Snorre er gift med Ingrid, og har døtrene Maren (14) og Ingeborg (18). Han er uten tvil blå så det holder – men har sin store kjærlighet for Skjeberg og Høysand. 44-åringen fikk i 2015 SA-prisen «Årets sarping» for sitt enorme engasjement i forbindelse med at «Sommerbåten» til NRK la til kai i vakre omgivelser i Høysand. Innspillingen av programmet ble en stor suksess, en riktig folkefest og utmerket god reklame for byen vår.

Elsker båtpuss
Men hva liker Snorre best å gjøre når han ikke har alt for mange baller i luften?

– For tiden har jeg ikke så mye tid til hobby, men jeg liker å kose meg med båtpuss. Og, tro det eller ei, jeg har faktisk mitt eget drivhus. Jeg liker å se ting gro, humrer han.

God Borg-ambassadør
Walther har ingen spesiell livrett, men elsker sesongbetont mat og lys pils. Selv mener innflytteren at han er en god ambassadør for det lokale Borg-ølet.

– Jeg tar ofte med meg Borg-øl når jeg reiser bort til folk eller andre steder i landet. Det er viktig å vise hvor man kommer fra, sier 44-åringen.

Men hvordan er ditt forhold til øl, da Snorre?

– Jeg drikker nesten bare øl. Og det har vært Borg-øl fra første stund, selv om jeg stort sett har sansen for de lyse ølsortene. Jeg måler nesten all øl mot Borg-ølet, uansett hvor jeg befinner meg i verden.

Hva er ditt favorittøl − og hvorfor?

Østlandets Gull! Jeg fikk servert ølet på en stand under et arrangement i Høysand for noen år tilbake. Det var rimelig varmt den dagen, og jeg husker jeg fikk servert en iskald smaksprøve av Østlandets Gull, og siden har jeg ikke sett meg tilbake, humrer Walther.

Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket?

– Jeg har sans for sesongøl, men det er sommerølet som faller best i smak. Jeg foretrekker som nevnt lyst øl framfor mørkt.

Savner du noen ølsorter i Borg Bryggeriers sortiment?

– Ja, for noen år siden var jeg i USA og fikk jeg servert et utrolig godt øl. Det var en blanding av sitrus og øl, og det har jeg prøvd å finne i Borgs sortiment – uten å lykkes. Det hadde vært utrolig gøy om de kunne komme med en lignende type, sier Walther.

Bokkøl og juleøl i klasse F selges kun på Vinmonopolet. Burde dette være tilgjengelig i dagligvarebutikkene?

– Ja, helt klart! Det største alkoholmisbruket ligger ikke der. Få det ut i butikkene, slik at folket kan ta glede av den fine kulturen vi har. Øl er nemlig nettopp det – en kulturell sak vi bør holde i hevd.

Hender det du kjøper øl på Systembolaget i Sverige?

– Ja, det er gøy å prøve ut litt andre ølsorter også. Og noen ganger ganske enkelt fordi det er billig.

Hvilket skjenkested i Sarpsborg serverer det beste Borg ølet?

– Den er litt vrien. Jeg er veldig sjelden i sentrum og drikker øl. Men jeg har holdt en del foredrag i Svaleskiva, og der får vi alltid det friskeste og beste ølet. Men om jeg må velge et utested, så ville jeg gått på Kaffeforretningen Sarpen. Ellers går jeg gjerne en tur til Sarpsborg Marina i Høysand, der Anders Kanten serverer både friskt og godt øl med skum.

Sier du i fra dersom du blir servert flatt og skumløst øl?

– Ja, øl skal serveres på riktig måte. Har du ikke respekt for dette, så la vær å selge det!

Fett og glansemiddel er ølglassets verste «fiende». Det anbefales at ølglass vaskes for hånd med varmt vann og med egen børste kun for glass. Er du like nøye på dette?

– Ja, selvfølgelig. Jeg er veldig glad i å drikke øl av stettglass. Det har en del med smaksopplevelsen å gjøre.

Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen?

– Jeg synes det er en håpløs innfallsport, som minner veldig om overformynderi. Jeg synes våre styresmakter burde sett litt på andre avgifter. Jeg er ikke noen stor fan av stadig økede avgifter fordi noen politikere mener det er farlig å drikke øl.

Føler du det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borg-ølet?

– Ja, det er et fantastisk godt øl som vi i Sarpsborg bør være stolte av. Jeg ser etter dette ølet i alle norske butikker jeg kommer innom. Det er viktig for meg!

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn