Elsker Sarpsborg og Borg-ølet

Han er sjef i en av landets eldste byer, grunnlagt av Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav Den Hellige. Sindre Martinsen-Evje (35) har det siste året ledet Sarpsborg kommune som har feiret sine 1000 år. Nå kan han puste lettet ut etter et vellykket jubileumsår, og ta seg en velfortjent Borg-øl.

− Det handler om stolthet. Øl er ikke bare øl, det er kultur, historie og arbeidsplasser. Alle burde drikke Borgøl, mener Sarpsborgs blide ordfører, Sindre Martinsen-Evje. (Foto: Vetle Granath Magelssen).

Av VETLE GRANATH MAGELSSEN

– Jeg drikker bare Borg, det finnes ikke noe annet for meg, forteller ordføreren til Gambrinus, Borgølets venner samme dag som byjubileet ble avrundet på torget.

Sarpsborgs 35 år gamle ordfører har ledet byen siden 2011, og har lang fartstid som politiker. Allerede som 17 åring begynte Martinsen-Evje sin reise i politikken.

Byen i hans hjerte
Først da Greåkers store sønn, Jan O. Engsmyr, sa at 16 år med ordførerkjedet rundt halsen var nok, hoppet Martinsen-Evje inn som hans arvtager. Med 12 års trening som bystyrerepresentant, ble han ordfører, og har siden sagt at Sarpsborg er byen i hans hjerte. I månedene før han ble valgt til ordfører, var han konstituert varaordfører. Men utenfor kommunelokalene er han en mann som er meget opptatt av familien sin.

– Det beste jeg vet er å tilbringe tiden med familien min, og da spesielt kona og mine to barn, sier Martinsen-Evje. – Jeg elsker også Sarpsborg 08, tilføyer han. Foruten familie og fotballkampene med 08, bruker ordføreren mye av sin fritid på å trene.

– Jeg går gjerne en lang gåtur i Sarpsborg-marka, konstaterer han.

Røtter i Øvre Tune
Han er født og oppvokst i Jelsnes, grenda nord i tidligere Tune kommune, og er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo. Før politikken bet tak i ham, jobbet Martinsen-Evje som skattejurist i Skatt Øst. Han ble for første gang valgt inn i bystyret i 1999, og fra 2003 til 2007 var han leder av hovedutvalget for kultur og oppvekst.

Vi skriver 2017, og Sarpsborg kan legge bak seg et innholdsrikt og fantastisk jubileumsår. Jubileumsordfører Sindre Martinsen-Evje og flere kommunetopper har i en årrekke jobbet mot tusenårsjubileet, og engasjementet har vært voldsomt. Nå legger han beina høyt etter at byen fikk en verdig avslutning på Sarpsborg torg nyttårsaften.

• Men hva med øl da Sindre, hva foretrekker du?
– I festlig lag nyter jeg helst en kald Borg-øl. Det er en veldig god og lett øl, fastslår han. – Når det gjelder Borg Bryggerier har jeg et sterkt forhold til dem. Jeg har besøkt Svaleskiva en rekke ganger, og har et godt forhold til det stedet. Jeg fikk også en omvisning på bryggeriet for noen år siden, og det var mye interessant å høre, legger den blide ordføreren til.

Det handler om stolthet
• Hva er ditt favorittøl, og hvorfor?

Borgs pilsner, fordi den er så god. Det handler om stolthet. Øl er ikke bare øl, det er kultur, historie og arbeidsplasser. Etter min mening burde alle drukket Borg-øl, ler han.
– Jeg har alltid vokst opp med Borg i heimen. Ikke misforstå, altså, jeg drakk mye Borg julebrus som barn; det var først når jeg ble voksen at jeg gikk over til Borg-øl isteden, humrer han.

• Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?
– Oi, den var vanskelig, men jeg liker alle sesongølene. Det handler mye om tradisjon, men jeg synes både sommerølet, oktoberølet og juleølet er veldig godt. Jeg har ingen klar favoritt. I 2016 ble butikkversjonen av Borgs juleøl kåret til landets beste av Dagbladet; det er veldig hyggelig at Sarpsborg fikk den prisen, stråler Martinsen-Evje.

• Savner du noen ølsorter i Borg Bryggeriers sortiment?
– Ja, det er en del år siden, men jeg mener å huske at Borg Bryggerier kom med et slags jubileumsøl; jeg husker ikke når eller i hvilken forbindelse, jeg husker bare at den var «ille god».

• Bokkøl og juleøl i klasse F selges kun på Vinmonopolet. Burde dette være tilgjengelig i dagligvarebutikkene?
– Norsk alkoholpolitikk er som den er; jeg dør ikke av å handle på Polet, sier han.

Kjøper aldri øl i Sverige
• Hender det at du kjøper øl på Systembolaget i Sverige?

– Nei, aldri! Jeg drikker nesten ikke vin eller brennevin. Jeg ser ikke helt poenget med å dra til Sverige, når vi har det gode Borg-ølet, konstaterer Martinsen-Evje.

• Hvilket skjenkested i Sarpsborg serverer det beste ølet?
– Ingen favoritt, bare de har Borg-øl, så er jeg fornøyd, understreker han.

• Sier du i fra dersom du blir servert flatt og skumløst øl?
– Det har jeg aldri opplevd, men jeg ville sagt i fra.

• Fett og glansemiddel er ølglassets «fiender». Det anbefales at ølglass vaskes for hånd i varmt vann med egen børste kun for glass. Er du like nøye på dette?
– Jeg setter dem rett i oppvaskmaskinen, om jeg skal innrømme det, humrer han.

• Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen?
– Det viktigste er at næringspolitikerne i Sarpsborg ikke slår ut lokalbryggeriet. Jeg er enig i at norsk alkoholpolitikk er streng, men sånn har det blitt, sier han.

• Føler du at det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borg-ølet?
– Uten tvil! Bryggeriet har ligget tett på sentrum i alle år. Det er mye stolthet rundt det lokale Borg-ølet. Sarpingene er stolte og glade i ølet Borg Bryggerier serverer, avslutter han.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn