Ekspresidenten

Ole Henrik Thoresen har nettopp avsluttet et fireårig engasjement som president i Gambrinus, Borgølets venner. Interessen for øl og ølets historie og nytelse kan nok i en viss grad sees i sammenheng med hans store interesse for historie generelt – og norsk kulturhistorie spesielt.

Ole Henrik Thoresen, tidligere president i Gambrinus, Borgølets venner, hever glasset til ære for Sarpsborgs grunnlegger og Borg Bryggeriers varemerke, Olav den hellige. Ølkurven er fra «Lande Gaard og Bryggeri», som ble etablert i 1855 og var forløperen til dagens bryggeri. Flaskene i kurven var munnblåste og hadde naturkork. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Denne interessen har fått mange uttrykk. Særlig er han kjent for det gedigne restaureringsarbeidet han og hans hustru, Kari-Anne Torstensen, har gjennomført i Glengsgaten 1, Sarpsborgs eldste bevarte bolighus.

Hva i all verden gjorde at dere vågde å hive dere utpå et slikt prosjekt?

– Kjøpet av Glengsgaten 1, et forfallent, men likevel utrolig originalt empirehus fra 1839, var en ren protest mot rivegalskapen i Sarpsborg. Vi ville vise at det er fullt mulig å restaurere og bo i norsk kulturarv. Dette tømmerhuset har nå ytterpanel, vinduer, gerikter, gulvbord, dører, belistning og en meget sjelden fransk, håndtrykt tapet som i år fyller 175 år!  Men da vi begynte på dette prosjektet så det stygt ut: 4,2 tonn søppel i kjelleren, ekte hussopp, 8 rotter, 2 katter og en skjære som ga meg følelsen av litt slektskap med Espen Askeladd. Vi kastet oss ut på meget dypt vann, men vi vant til slutt! Ifølge fylkeskonservatoren er Glengsgaten 1 ett av de mest opprinnelige empirehus i Østfold. Et utrolig godt hus å bo i!

Hva fikk deg til å bli medlem i Gambrinus, Borgølets venner?

– Det er vel for 10-12 år siden at jeg ble anbefalt av en bekjent. Jeg må innrømme at jeg var litt i tvil om jeg ville passe inn i miljøet. Jeg var ikke vant til å omgås advokater, direktører, næringslivstopper, leger og tannleger. Vi har heldigvis fått mange nye medlemmer fra alle sosiale lag, noe jeg mener har vært en stor berikelse. I min tid som president har jeg også forsøkt å innføre en noe mindre høytidelig omgangsform, med en passe blanding av humor og alvor.

Hva har gledet deg mest i din tid som president?

– Det må være Hansa Borg Bryggeriers satsing på nytt, moderne lager, samt lanseringen av «Østlandets Gull», et nydelig øl brygget på lokale råvarer.

Du er en av de få i landet som har hatt gleden av et ølbad. Anbefaler du spaopplevelsen til flere?

– Min kone og jeg var på pilegrimsreise til det hellige ølland Tsjekkia, da vi i byen Kutna Hora fikk nyss om at det var mulig å få seg et ølbad. Ypperstepresten geleidet oss ned i det aller helligste, der to badekar var fylt med varmt, dampende øl. Vi senket kroppene våre ned i karene, og gikk over i en ny dimensjon der sjelen ble nærmest flytende. Ypperstepresten kom så med to rituelle drikkekar inneholdende øl fra det lokale bryggeri som ble grunnlagt i 1560. En ubeskrivelig velvære fylte kropp og sjel. Der lå vi en halv times tid og nøt vårt nirvana. Jeg dusjet ikke før over en uke etterpå.

Hva er ditt favorittøl, og hvorfor?

– Plzensky Pradzdroj, bedre kjent som «Pilsener Urquell», verdens første pilsenerøl, brygget første gang 1842 i byen Plzen, samt «Østlandets Gull» og bokkølet fra Borg. Alle harmoniske, velkomponerte og velsmakende ølsorter.

Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?

– Juleølet med sødmefylt malt og god tyngde. Mørk som årstiden.

Har du noen erfaring og råd når det gjelder øl i matlagingen?

– Jeg er dessverre langt dyktigere til å drikke øl enn til å lage god mat. Likevel har jeg erfart at øl kan være prikken over i-en for å fremheve en matrett. 

Hva syns du om at glassflasker er på vei ut?

– Øl på glass er godt for både øyet og sjelen.

Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen.

– Verdens høyeste ølavgifter fører til at Zubr, som blir produsert i Polen, sannsynligvis er Norges nest største bryggeri.

Bokkøl og juleøl (klasse F) selges på polet. Burde det være tilgjengelig i dagligvarehandelen?

– Tiden er nå overmoden til å tillate salg av bokkøl og juleøl i klasse F i dagligvarehandelen.

Og til sist, hva syns du om hjemmesiden vår?

www.gambrinusborg.no må være Norges desidert mest innholdsrike og kvalitetspregede nettside med øl som tema. Jeg vil på vegne av direksjonen takke nettredaktøren, Lars-Erik Pettersen, og hans disipler for et mesterstykke av en nettside. Gratulerer og skål! 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn