Nøgne Øs markedsbygger

Vår nye ølgjest, Tom Young, er markedsansvarlig for det internasjonalt kjente mikrobryggeriet Nøgne Ø i Grimstad, og tidligere ølblogger på nettstedet kjempetorsken.com.

Vår nye «ølgjest», Tom Young, markedsansvarlig for Nøgne Ø og tidligere ølblogger, vil fortelle mer om suksessbryggeriet i Grimstad når han besøker Gambrinus' medlemsmøte torsdag 3. april.

Hva vakte din interesse for øl og ølbrygging?

– Jeg besøkte London på 1980-tallet og fikk smaken på cask-ale og øl fra britiske bryggerier som laget Bitter, Pale Ales, Porters, Milds og andre typiske, engelske ølsorter. Ølbrygging startet jeg med i 2008.

Har du noen forklaring på den veldige responsen din bedrift og også andre håndverksbryggerier har hatt?

– Da Nøgne Ø lanserte sitt øl i 2003, var det «ingen» som ville ha det. Det tok fem-seks år før markedet responderte, og det var rett og slett iboende stahet som lå bak at Nøgne Ø fremdeles eksisterte i 2006-2007. Da markedet først ville ha «spesialøl», var egentlig gründerne bak mikrobryggeriet i ferd med å gi opp hele prosessen etter flere år med «underskudd»  (ingen var fast ansatt på den tiden, og bedriften ble drevet på dugnad). Eksportmarkedet ville riktignok ha deres øl, men det var ikke mye penger i dette.

Hvor stor produksjon ser dere i Nøgne Ø for dere inneværende år?

­– Vi håper på å brygge 1.3 millioner liter øl i 2014.

Og hvor mange sorter brygger dere?

– Nøgne Ø brygger nå litt over 20 sorter i det faste sortimentet, og nesten like mange kreative brygg og samarbeidsbrygg er målet i 2014.

Hvilke forventninger har dere til samarbeidet med Hansa Borg?

– Vi har fått en veldig god start med Hansa Borg. Nøgne Ø skal fremdeles være et selvstendig selskap i Hansa Borg-konsernet, og vi skal få utvikle oss selv på vår måte. Det vil si at vi skal fortsette å brygge spennende øltyper, og vi skal «styre vår egen hverdag». Med andre ord, er alt som før i Grimstad.  

Nøgne Ø produserer også sesongøl. Har du selv sans for slikt øl, og i tilfelle hvorfor?

– Vårt viktigste sesongøl er juleølet. Det betyr mye for oss, da det er det eneste sesongølet vi brygger, med unntak av «God Påske» som vi brygger med jevne mellomrom, men ikke i år.

På hjemmesiden vår prøver vi oss med spalten «Mat og øl». Har du noen erfaring og råd når det gjelde øl i matlagingen?

– Jeg er veldig opptatt av mat og øl, og en av de beste kombinasjonene jeg har opplevd er Nøgne Øs Imperial Brown Ale og osten «Kraftkar» fra Tingvollost. Ellers er vi på Nøgne Ø veldig opptatt av smakssammensetninger med øl og mat, og alle våre øl er brygget med den hensikt at de skal passe til matretter. Smakfulle og fyldige. Jeg synes spesielt vi har lykkes godt med våre øl til grillmat, #100, Porter, Imperial Stout, IPA, Pale Ale og Havrestout, samt «sjømat-sortene» Saison, Wit og Blonde.

Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen.

– Det er egentlig for dumt. Vi har en lang tradisjon med brygging av øl i Norge, og det burde heller sees på som en kulturskatt, snarere enn en statsskatt.

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn