10 spørsmål til Synnøve Roald

Synnøve Roald har et godt forhold til øl. Som tidligere rektor ved St. Olav videregående skole i Sarpsborg, har hun også brukt mye tid på å promotere at øl er en kulturdrikk man skal innta med måte. Ikke minst overfor russen!

Vår ølgjest, Synnøve Roald (t.h.), er her fotografert sammen med prisvinner Kristin Krohn Devold under Bragebeger-seremonien i 2010.

Når ble du medlem av Gambrinus, Borgølets venner, og hvorfor?
– Jeg husker ikke helt når jeg ble medlem av Gambrinus, men jeg er medlem nr. 50, så jeg har vært medlem en stund. Mener det var rundt midten av 90-åra. Jeg ble foreslått av Thor Alvik, og akseptert som medlem. Når jeg ønsket å bli medlem, var det fordi jeg er glad i øl, og Gambrinus er en sosial klubb hvor en får møte mange hyggelige mennesker og drikke godt øl. Har gjennom de årene jeg har vært medlem vært med på mye moro, blant annet gjennom å promotere Borg-øl. Deltagelse på en Oktoberfestival i Oslo står som noe av høydepunktet. Vi har også promotert at øl er kultur overfor russen, noe som var litt spesielt. Da oppfordret vi selvsagt til at øl skal drikkes med måte.

Hva er ditt favorittøl? Og i så fall hvorfor?
– Mitt favorittøl er nok pils. Det passer godt i de fleste situasjoner. Bokkøl er en annen favoritt, men det er mektig, og en blir fort mett av det.

Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?
– Jeg har absolutt sans for sesongølet, og syns både sommerøl, oktoberøl og juleøl er godt.

På hjemmesiden har vi spalten «Øl og mat». Har du noen erfaring og råd når det gjelder å bruke øl i matlaging?
– Øl i mat vet jeg er fint, men jeg er ikke noe flink til å bruke det. Bør kanskje bli litt flinkere, fordi jeg liker jo å lage mat og vet at det finnes gode oppskrifter, blant annet på hjemmesidene våre.

Hva syns du om at glassflasker er på vei ut?
– Litt vemodig at glassflasker er på vei ut, men jeg ser at boks er lettvint. Verre er det at vi skal gå over til glassflasker som det ikke er retur på. Det syns jeg er rart, selv om jeg har hørt argumentene for det.

Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen.
– Norge har en spesiell alkoholpolitikk, med et høyt avgiftsnivå. Og det gjelder ikke bare øl. Selvsagt hadde det vært fint om vi kom ned på et lavere nivå. Men…

Bokkøl og juleøl (klasse F) selges på Polet. Burde det være tilgjengelig i dagligvareforretningene?
– Jeg syns det er greit at noe av ølet selges på Polet, spesielt fordi vi i Sarpsborg har et Vinmonopol så nær at det ikke er vanskelig å få tak i det. Det betyr at det for meg ikke er viktig at det fins i dagligvareforretninger. Jeg har altså ikke engasjert meg veldig i om sterkøl skal selges som dagligvare. Dersom det blir så, bør det vel også gjelde vin!

Hender det du handler øl på Systembolaget, Borgøl fins jo også der?
– Det er ikke ofte jeg handler øl på Systembolaget, men jeg har handlet øl i dagligvareforretningene på Nordby ved Svinesund. Der har de Borg-øl, og det er selvsagt det jeg kjøper.

Føler du det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borgølet?
– Jeg føler i hvert fall stor lokalpatriotisme overfor Borg-øl, også når jeg er ute og reiser. I Norge spør jeg alltid etter Borg-øl.

Og til sist – hva syns du om den nye hjemmesiden vår?
– Den nye hjemmesiden er fin. Det er mye artig å lese her. Takk til dere som bruker tid på den.

10 spørsmål til Morten Brostrøm

10 spørsmål til Jan Erik Granath

10 spørsmål til Hanne Egenæss Wiig

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn