Verdens sterkeste øl

En årelang kappestrid mellom et skotsk og et tysk minibryggeri om hvem som lager «verdens sterkeste øl», har resultert i produkter med alkoholinnhold langt over både normal whisky og vodka. For tiden er det tyskerne som innehar rekorden.

Av Lars-Erik Pettersen

Rekordholderen er mikrobryggeriet Schorschbräu Handwerkliche Kleinbauerei, som ligger i Oberasbach utenfor Gunzenhausen i regionen Franken, ikke langt fra storbyen Nürnberg. Her, i tykkeste Oberbayern, har diplombryggmester Georg Tscheuschner (bildet) siden 1996 brygget øl etter eldgamle håndverkstradisjoner og angivelig sterk troskap til den tyske renhetsloven fra 1516.

57,5 prosent alkohol

Bryggeriet ble opprinnelig kjent for sitt lagerøl Schorschbock og hveteølet Schorschweizen, som begge produseres med både 13 og 16 volumprosent alkoholinnhold. I begge kategorier skal sistnevnte visstnok være verdens sterkeste - brygget gjennom tradisjonell gjæringsprosess.

Men 16 prosent er for ingenting å regne i forhold til det som for tiden med rette bærer tittelen «Verdens sterkeste øl», nemlig «Schorschbock Eis» med et alkoholinnhold på ufattelige 57,5 volumprosent.

Om du skulle falle for fristelsen til å smake, skal du vite at opplaget er lite og prisen tilsvarende høy. En flaske koster minst 200 euro, eller ca. 1600 norske kroner.

Verdens dyreste øl

Tscheuschners rekord er det foreløpige resultatet av flere års beinhard kappestrid mot to skotter med et minst like stort konkurranseinstinkt som hans eget, nemlig James Watt og Martin Dickie som i 2006 grunnla mikrobryggeriet BrewDog i Fraserburgh, en liten by litt nord for Aberdeen.

BrewDog har helt siden starten vært kjent for sitt kraftige øl. «Tactical Nuclear Penguin» var i 2009 verdens sterkeste øl, med 32 % alkoholinnhold. I februar 2010 kom «Sink The Bismarck» med 41 % alkohol. I juli samme år lanserte de også «The End of History». Dette ølet ble tappet i flasker som i sin tur ble puttet ned i trafikkdrepte og utstoppede dyr!

Med sine 55 prosent alkohol var det ikke bare datidens sterkeste øl, men også verdens desidert dyreste. En flaske kostet 500 britiske pund – oppimot 5000 norske kroner!

Iskald destillasjon

I rettferdighetens navn skal det sies at verken «Schorschbock 57» eller «The End of History» er brygget til så høy styrke. Det er heller ikke tilfeldig at tyskerne har kategorisert verdens sterkeste øl som «eis». Etter vanlig bryggprosess er det nemlig destillert ved hjelp av nedfrysing og opptining. Det er en prosess som gjør at man ikke ender opp med kun sprit, men at man også beholder store deler av det opprinnelige ølet, for eksempel karbohydrater av forskjellig slag og ikke minst humle.

Hvordan tyske avholdsorganisasjoner har reagert på denne formen for ølbrygging skal være usagt, men BrewDog er i hvert fall blitt beskyldt for uansvarlighet av tilsvarende britiske grupperinger. Bryggeriet har imidlertid svart på kritikken med en sterk oppfordring til konsumentene om at ølet bør nytes i «spritlignende» porsjoner. 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn