Jubileumsøl med smak til tusen!

Sarpsborgs 1000-årsøl har fått navnet «Borg 1016». I et halvt år har Sarpsborg Arbeiderblad fulgt Hansa Borg bryggeriers produksjon av ølet – fra starten sommeren 2015, til bryggerimester Åge Willy Olsen tok den første slurken av det ferdige produktet en snau måned inn i jubileumsåret.


PRØVER: Fabrikksjef Morten Brostrøm (foran), bryggerimester Åge Willy Olsen, prosessoperatør Håkon Wilhelmsen og bonde Toralf Hvidsten tar prøver av ølet under prosessen. (Foto: Mats Duan, SA)

- Som Sarpsborgs eldste industribedrift, var det en selvfølgelighet for oss å skjenke byen et eget jubileumsøl. Jeg tror mange sarpinger er stolte av at vi har et eget bryggeri i byen. Og for oss har det vært en morsom reise, sier fabrikksjef ved Sarpsborg Bryggerier, Morten Brostrøm til SA.

- Det har også vært viktig for oss å forene gamle tradisjoner med nye øltrender, som nå for tiden går i retning av øl med smak. Og samtidig brygge et øl som er både lyst, friskt og litt utenom det vanlige pilsnerølet, legger han til.

Et patriotisk symbol
«Førsteinntrykket av jubileumsølet er at det er et patriotisk symbol», skriver SAs medarbeider, Mats Duan. «Flaskeetiketten er stilren, der vikingen Olav den hellige står i vinden med blå (!) kappe.».

- I designet har vi brukt den vanlige Borg-vikingen, med en liten endring. Vi tenkte at siden Sarpsborg 08 og Sparta gjør det så bra i sine respektive idretter, så har vi gitt vikingen en blå kappe. Jeg tror sarpinger vil sette pris på det valget, og så får vi håpe at det ikke utelukker salg i nabobyen, humrer fabrikksjef Morten Brostrøm, som selv er fra Fredrikstad.


GODT I GANG: Bryggerimester Åge Willy Olsen nyter en søt vørter i bygghuset under prosessen med å framstille ølet. Drikken smaker litt som brød og korn. (Foto: Mats Duan, SA)


FORNØYD: Fabrikksjef Morten Brostrøm og bryggerieier Hanne Egenæss Wiig viser stolt fram jubileumsølet «Borg 1016». (Foto Mats Duan, SA)

En formidabel utfordring
- Dette har vært en formidabel utfordring, konstaterer bryggerimester Åge Willy Olsen, som sammen med sin prosjektgruppe bestemte seg for å utvikle et øl som var inspirert av metodene og råvarene man brukte for 1000 år siden.

Bryggerimesteren og hans team sjekket historiske kilder og testet ulike smaksvarianter.

- Vi kom fort fram til at smaken ville bli for sær ved å kopiere et tusen år gammelt øl til hundre prosent. Av den grunn tok vi oss den frihet å bruke humle, selv om dette krydderet ikke ble brukt i ølproduksjon før på 12-13-hundretallet.

Tusen år gammel smak
- Dette er også det eneste unntaket. For øvrig er «Borg 1016» brygget slik Olav den helliges menn og kvinner gjorde, et overgjæret øl med norske råvarer. Foruten humle har vi krydret ølet med einebær, og vi har selvfølgelig brukt lokalt korn, nærmere bestemt byggsorten Salome fra åkeren til bonde Toralf Hvidsten i Nordre Borge. For øvrig det samme kornet som blir brukt i bryggeriets salgssuksess, «Østlandets Gull», forklarer bryggerimester Olsen.

- Og vi er godt fornøyd med resultatet, legger han til.

Lanseres 22. februar
22. februar kommer jubileumsølet ut i alle butikker og restauranter i Sarpsborg. Det skal også selges i Fredrikstad, Råde, Rakkestad og deler av Moss.

I første omgang er det tappet 60.000 flasker, men fabrikksjef Morten Brostrøm mistenker at det kan bli i minste laget:

-  I utgangspunktet er dette et øl vi skal ha på markedet i Sarpsborgs jubileumsår, men hvis «Borg 1016» blir godt mottatt og selger bra, kan det jo hende at vi beholder det som ett av våre faste produkter.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn