Tusenårsrett med Borg-øl − det smakte gull!

Festiviteten Spisestuer i Sarpsborg lanserte for en tid tilbake sin egen rett i forbindelse med at byen skal feire 1000-årsjubileum i 2016. Gambrinus-redaksjonen bestemte seg for å teste retten, som blant annet inneholder bokkøl fra Borg. Det smakte gull!

Sarpsborgs tusenårsrett: Svinenakke braisert i Borg bokkøl, servert med kålrotkrem, Grønnberg-sennep, saltbakt løk, smørstekt pastinakk, ovnsbakte småpoteter og braiserings-sjy. Kjøttet er fra Rakkestad, det gullvinnende bokkølet fra Borg Bryggerier og Grønberg-sennepen har lokal forankring tilbake til 1933. (Foto: Tormod Magelssen)

Festiviteten Spisestuer har komponert en helt spesiell rett til ære for Sarpsborgs 1000-årsjubileum i 2016. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Av Tormod Magelssen
Jeg regner med at de fleste har fått det med seg nå; neste år er det 1000 år siden Olav Digre styrte langskipene opp Glomma og grunnla det som ble Norges første hovedstad, Borg ved fossen Sarpr. Han var ikke engang innom tanken å etablere noen by ved elvas utløp, nå bedre kjent som «den andre byen». 

Kjært barn har mange navn, og Olav var intet unntak.
Olav Digre, Olav Haraldsson, St. Olav og Olav den Hellige. Selv velger jeg å kalle ham Olav den Heldige, for hvor mange får æren av å være særping lenge etter sin død, eller pryde ølflasker og få et bryggeri oppkalt etter byen han etablerte?

Svinenakke braisert i bokkøl
Feiringen av det store byjubileet har så smått kommet i gang, selv om det først neste år tar skikkelig av. Ikke minst har en av byens bedre restauranter, Festiviteten Spisestuer, etablert en helt spesiell jubileumsrett. Kjøkkensjef Sven Morten Mesøy har nemlig komponert en rett basert på lokale råvarer. 

På menykartet står følgende å lese: «Svinenakke braisert i Borg bokkøl. Serveres med kålrotkrem, Grønnberg-sennep, saltbakt løk, smørstekt pastinakk, ovnsbakte småpoteter og braiserings-sjy. Med kjøtt fra Rakkestad, gullvinnende bokkøl fra Hansa Borg bryggerier og Grønberg-sennep med lokal forankring tilbake til 1933».

Nå lurer kanskje en og annen på hva det betyr å braisere? Uttrykket stammer fra fransk og betyr å varmebehandle godt brunede råvarer i en gryte, under lokk med væske. I dette tilfellet snakker vi om Norges beste øl, Borg bokkøl.

Jeg får vann i munnen bare av å lese dette!

Østlandets Gull
Det holder selvsagt ikke å snakke om at maten høres god ut – det må prøves ut i det virkelige liv også. Derfor tok denne skribenten på seg oppgaven som prøvekanin og troppet opp på Festiviteten en fredagskveld. Noen meny trengte jeg strengt tatt ikke, loddet hadde jeg kastet for lenge siden. Her skulle tusenårsretten på bordet!

Den svært hyggelige servitøren anbefalte øl som følge til retten, og da gjerne Østlandets GullJeg var ikke vond å be.

Stolt særping
Da maten kom på bordet fikk flere av sansene mine en opplevelse. Dette både så, luktet og smakte fortreffelig! Men hadde jeg egentlig ventet noe annet så lenge det var kvalitets-øl i både maten og glasset?

Denne retten anbefales på det varmeste. Jeg er ingen matskribent, men kaller meg selv en ganske habil hobbykokk. Dette smakte så godt at jeg nok kommer til å prøve å lage en variant av dette på mitt eget kjøkken.      

Jeg takker og «bokker» for maten, og legger til at det ikke bare er Olav den Hellige vi kan være stolte av i denne byen. Vi kan plusse på en hel del annet også, for eksempel Festiviteten Spisestuer, Grønnberg-sennep og selvfølgelig Borg Bryggerier og deres utmerkede bokkøl, samt Østlandets Gull!

Særping te jæ døøøør! 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn