Gambrinus – helt Texas!

Det er ikke bare vi europeere som er fascinert av Gambrinus-legenden. Også amerikanerne gjør stas på den mytiske figuren. Ikke minst i havnebyen Galveston på østkysten av delstaten Texas, der man i 24 år har arrangert en årlig superparade til ære for ølets konge og bryggernes skytshelgen.

Av Lars-Erik Pettersen

«Krewe of Gambrinus» (Gambrinus’ mannskap), er en organisasjon som ble stiftet i 1989 for å forberede det første «Gambrinus Lights Up the Night», et innslag i byens årlige Mardi Gras-karneval. Debuten fant sted i februar 1990, og Gambrinus-paraden, med tablåer som symboliserte ølets historie, ble en stor suksess. Siden har det bare vokst seg større – år etter år.

Solide bryggerihester trekker et Gambrinus-tablå under Mardi Gras-paraden i Galveston, Texas.

I dag er dette ett av to store årlige karnevalarrangementer i Galveston, med et opptog som består av minst fjorten kjempestore «tablåflåter» og like mange marsjerende musikkorps. Underveis kaster hundrevis av tablådeltagere over 600.000 perler og små smykker mot hundretusener jublende tilskuere, akkompagnert av en serie fyrverkerier som skytes opp langs paraderuten i byens hovedgate, Seawall Boulevard.

«Krewe of Gambrinus» er en frivillig, ukommersiell organisasjon som blant annet støtter barn av vanskeligstilte familier i byene Galveston og Harris med omkringliggende kommuner.  Organisasjonen finansieres gjennom ulike typer medlemskap, der fullt medlemskap sikrer innehaveren en plass på en av paradeflåtene.

I tillegg til den store paraden, som inngår i Galvestons Mardi Gras-feiring, arrangerer «The Krewe» mange ulike gallafester under årets løp. Blant de mest kjente og populære er «The Coronation Ball» (Kroningsballet) og ølfesten «The Brew Ha Ha».

Mardi Gras er fransk for «Fetetirsdag», tirsdagen etter fastelavnssøndag og blåmandag, og den siste dagen man kan spise rikelig og fet mat før fastetiden begynner – på askeonsdag. Datoen for fetetirsdag varierer mellom 3. februar og 9. mars ut fra når påsken faller. I 2015 faller dagen på 17. februar. I mange land er fetetirsdagen også den den siste dagen i karnevalet. De mest kjente karnevalsfeiringene foregår i New Orleans i den amerikanske delstaten Louisiana og i Rio de Janeiro,Brasil.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn