Verdens eldste bryggeri

På Weihenstephaner-høyden i byen Freising, ikke langt fra Münchens flyplass, ligger et bryggeri som fikk offentlig autorisasjon for ølproduksjon så tidlig som i 1040. German Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan har derfor troverdige grunner til å kalle seg «verdens eldste bryggeri som fortsatt er i drift».

Av Lars-Erik Pettersen

Det bayerske bryggeriet kan faktisk spore sine røtter enda lenger tilbake. Et dokument fra 768 refererer nemlig til en humlegård, antagelig drevet av munker, som måtte betale tiende til en kirke som ble anlagt av St. Korbian i Weihenstephan rundt 720.

Rundt hundre år senere, antagelig mellom 811 og 835, ble det grunnlagt et større munkekloster (bildet) tilknyttet kirken. Klosteret, blant andre dedikert til St. Stephan, var opprinnelig drevet av augustinere, men ble i 1020 eller 1021 overtatt av benediktinerne. Det var altså benediktinermunker som la grunnlaget for det bryggeriet som fortsatt lever i beste velgående og gjør krav på tittelen «verdens eldste».

I 1803, da Bayern var okkupert av Napoleon Bonaparte, ble Kloster Weihenstephan sekularisert, og både bygningene og virksomheten underlagt statlig eierskap.

Siden 1923 er bryggeriets offisielle navn German Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan (bildet). I dag er dette tilknyttet Münchens tekniske universitet, og drives både som et moderne bryggeri og som opplæringssenter innen bryggerifaglige områder.

Bryggeriet produserer en rekke sorter lys lager og hveteøl, inkludert Weihenstephaner Weissbier (5.4 volumprosent) som er tilgjengelig i både filtrerte og ufiltrerte versjoner. Bryggeriets sterkeste ølsorter er Infinium (10,5%), Vitus (7,7% – hvete) og Korbinian (7,4% – lager eller bokk).

Weihenstephan er for øvrig ikke det eneste eldgamle bryggeriet i Bayern. I Kloster Weltenburg, ved elven Donau i kommunen Kelheim, har det vært brygget gylne dråper siden 1050. Etter som det 10 år eldre Weihenstephan som nevnt ble verdsliggjort i 1803, kan jo Kloster Weltenburg med en viss rett kalle seg verdens eldste "klosterbryggeri" som fortsatt er i drift. Sykkelveien langs Donau, Donauradweg, går forbi klosterbryggeriet, og i klosterhagen er det anlagt en stor uteservering. Der kan man blant annet nyte en Weltenburger Kloster Barock Dunkel som i 2004 ble kåret til det beste mørke ølet i verden. 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn