Ølglad jubileumssjef

54 år unge Svein A. Halvorsen er Sarpsborgs jubileumssjef, og har mer enn nok å gjøre i et år da byen feirer 1000 år. Allikevel tok han seg tid til å stille opp som vår ølgjest.

 

− Jobbvariasjon gir energi, akkurat som B-vitaminene i øl, mener sjefen for Sarpsborgs 1000-årsjubileum, Svein A. Halvorsen. (Foto: Tormod Magelssen)

Av Tormod Magelssen

Svein A. Halvorsen er ektefødt særping og forteller stolt at han har bodd i byen i 50 av sine 54 år. De manglende tre årene hadde ingen ting med mistrivsel å gjøre, men skyldes studier og militærtjeneste. Da han i fjor fikk mulighet til å bli jubileumssjef i Byselskapet AS, grep han jobben med glede.

– Men det var samtidig med en litt rar følelse. Jeg måtte nemlig si opp to faste jobber først. Jeg jobbet som markedssjef for Det Norske Blåseensemble i Halden, og hadde samtidig permisjon fra jobben som journalist i Fredriksstad Blad, forteller Halvorsen.

Og mange kjenner ham som nettopp journalist i lokalpressen. Først en tid som frilanser i Fredriksstad Blad, deretter ble det fast jobb i Sarpsborg Arbeiderblad, før han nok en gang dro «til den andre byen» for journalistjobb der mediekarrieren startet.

– Jeg jobbet opprinnelig innen IT, og i løpet av 19 år var jeg innom det meste innen den bransjen. Men så åpnet det seg en mulighet for å ta opp ungdommens interesse for media, og jeg begynte med næringslivsjournalistikk, forteller han, og legger til at det nok har blitt vel mye jobbskifting sett i forhold til alderen.

– Men variasjon gir energi, akkurat som B-vitaminene i øl, legger han til med et smil.

Halvorsen er storfornøyd med sin nye rolle i Byselskapet, og føler at jobben de så langt har gjort, og fortsatt gjør, blir positivt oppfattet av Sarpsborgs innbyggere. Og for de som er bekymret for at han blir arbeidsløs etter 2016, beroliger han med at både jobben og Byselskapet fortsetter også etter jubileumsfeiringen.

• Hva med øl da Halvorsen, har du noen meninger om det?
– Jeg liker øl, men må nok innrømme at jeg er litt kjedelig i utvalget. For meg er øl en tørstedrikk, men sønnen min, Vetle, synes nok at jeg burde vært litt mer spenstig. Han har nemlig stor interesse for all slags øl.

– Når det gjelder Borg Bryggerier, så har jeg et sterkt forhold til Svaleskiva. Jeg er jo også musiker og spilte i ompaorkesteret Die Borgeroler, som har sitt utspring i Sarpsborg Janitsjarkorps. Vi spilte tysk ompamusikk og ble brukt i mange sammenheng, gjerne i forbindelse med ølfestivaler. Gruppa er litt sovende for tiden, men vi har fortsatt de flotte uniformene som Borg-direktør Per Egenæss fikk sydd til oss. Tenk at han hentet inn en østerriksk skredder for at det skulle bli topp resultat! For øvrig er alt rundt bryggeriet positivt for byen, og bedriften kommer nok til å ha en rolle i det kommende 1000-årsjubileet.

– Ellers er musikk viktig for meg. Jeg har spilt i skolekorps og i voksen alder i Sarpsborg Janitsjar. I tillegg blir det spilling i både storband og jazz-sammenheng.

• Hva er ditt favorittøl, og hvorfor?
– Det er svenske Mariestad pilsner, men jeg er også glad i de tsjekkiske pilsnertypene. Som sagt, for meg er øl først og fremst en tørstedrikk, og da blir det gjerne lette pilsnertyper.

• Har du sans for sesongøl, og i så fall hvilket?
– Det må bli juleøl, og da snakker jeg om polvarianten fra Borg. Butikkvariantene blir for lik pilsen.

• Har du noen erfaringer og råd når det gjelder øl i matlaging?
– Jeg er glad i å lage mat og mikser blant annet noen gryteretter som overrasker, men jeg har aldri fått noe ut av å ha øl i maten. Nok en gang; for meg er øl kun en drikk.

• Hva synes du om at glassflasker er på vei ut?
– Det liker jeg ikke i det hele tatt. Øl må være på glassflasker. Får jeg det, drikker jeg det helst rett fra flaska. Boksøl, derimot, krever at det helles over i et glass.

• Synes du at øl i klasse F, som bokkøl og juleøl, burde vært tilgjengelig i dagligvarehandelen?
– Vi må forholde oss til de alkohollover vi har. Jeg klarer fint å oppsøke Vinmonopolet en gang imellom.

• Føler du at det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borgølet?
– Ja, den tror jeg stikker dypt, men ikke like dypt hos de yngre. De er vant til andre typer enn Borg. Dessuten reiser folk mer nå, og får smaken for nye typer øl. Masse importøl er tilgjengelig her hjemme, og de fleste av oss har råd til å kjøpe det.

Hva synes du om hjemmesiden vår?
– Til forening å være, er den imponerende! Den er jo bedre enn hjemmesidene til mange bedrifter, og dette sier jeg ikke for å smiske, avslutter Sarpsborg jubileumssjef, Svein A. Halvorsen.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn