Statssekretær med sans for den gode pilsner

Anne Grethe Erlandsen fra Sarpsborg er siden 16. oktober 2013 statssekretær for helse- og omsorgsminister Bent Høie. Oversykepleieren, helseadministratoren, direktøren og Høyre-politikeren har dessuten sans for gylne dråper, og tok sporty imot invitasjonen til å bli vår nye «Ølgjest». 

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen holder Borgs pilsner som sitt førstevalg og har også sans for hveteøl - en gang i blant. Men hvorvidt øl skal brukes i matlagingen, er opp til hennes bedre halvdel. Det er han som styrer grytene i kjøkkenet på Fritznerbakken

Gratulerer med vervet som statssekretær. Hvilke saksområder er det du først og fremst arbeider med?

– Jeg arbeider med spesialisthelsetjenestene, det vil i praksis si sykehusene. Departementet er jo eier av sykehusene, så der er vi tett på. Og så arbeider vi med en ny nasjonal helse- og sykehusplan. Den skal svare på spørsmålet: Er sykehusene rigget for å møte framtidens utfordringer?

Du har nylig flyttet til Sarpsborg sentrum. Du får forhåpentligvis anledning til å nyte litt av det byen har å by på, selv om Oslo, og sikkert en god del spennende reising, krever mye tid?

– Jeg angrer overhodet ikke på at vi har flyttet til Sarpsborg sentrum. Fritznerbakken er både sentralt og rolig. Hyggelig og solrikt. 

Hva er ditt favorittøl, og i så fall hvorfor?

– Borgs pilsner er førstevalget. Det smaker slik en god pils skal smake, særlig når du er tørst. Og så må jeg innrømme at jeg har fått sans for hveteøl, en gang i blant.

Har du også sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?

– Her er det sesong hele året, jeg trenger ikke ulikt øl for å minne meg om at det er sommer, oktober eller jul…

På hjemmesiden vår finner du spalten «Øl og mat». Har du noen erfaringer og råd når det gjelder øl i matlagingen?

– Grytene her i huset er overlatt til min bedre halvdel, så her har jeg ingenting å bidra med.

Hva syns du om at glassflasker er på vei ut?

– Jeg har alltid tenkt at øl kommer i brune glassflasker, men jeg kommer nok til å nyte ølet selv om flaskene forsvinner.

Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen.

– Hah! Som en del av regjeringsapparatet, er jeg forsiktig med å uttale meg om temaer som kan handle om statsbudsjett og slikt. Men høyere, det tror jeg ikke at de blir, avgiftene.

Bokkøl og juleøl (klasse F) selges på Vinmonopolet. Burde det være tilgjengelig i dagligvarehandelen?

– Ikke for min del, pils er sterkt nok for meg. Heldigvis så er det jo kommet ganske mange polutsalg etter hvert. Til og med i Stange, på Hedmarken, der jeg vokste opp.

Hender det du handler øl på Systembolaget, Borgøl fins jo også der?

– Hvis vi er innom svenske systembolag og handler øl, så blir det oftest tsjekkisk øl.

Føler du at det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borgølet?

– JA! Og slik håper jeg at det fortsetter å være.

Fortalt til Leif Jon Bugge Ervik

Anne Grethe Erlandsen ble uteksaminert som sykepleier ved Østfold sykepleierskole i 1979, og tok videreutdannelse innen helseadministrasjon ved Høgskolen i Østfold i 1984 og prosjektlederutdannelse samme sted 2005.

Erlandsen arbeidet som sykepleier ved Sentralsykehuset for Østfold og Innherred sykehus i perioden 1979 til 1980. Fra 1980 til 1982 underviste hun i sykepleie ved Østfold sykepleierskole. Deretter var hun sykepleier og avdelingssykepleier ved Sarpsborg sykehus frem til 1984. Fra 1984 til 1989 var hun Østfolds fylkesleder av Norsk Sykepleierforbund, deretter oversykepleier og klinikkoversykepleier ved Sarpsborg sykehus/Østfold sentralsykehus frem til 1997.

I 1997 ble hun helse- og sosialsjef i Trøgstad kommune, en stilling hun hadde inntil 1999 da hun tok over som personal– og organisasjonssjef i Sarpsborg kommune. Fra 2000 var hun kommunesjef helse og sosial i samme kommune, en stilling hun hadde frem til 2004, da hun ble prosjektleder for samhandling mellom Sykehuset Østfold og Østfolds kommuner.

Anne Grethe Erlandsen har siden 2006 vært direktør for kommunikasjon og samhandling ved Sykehuset Østfold, en stilling hun ble innvilget permisjon fra når hun ble utnevnt til statssekretær.

Som politiker representerte hun Høyre som medlem av Sarpsborg bystyre og formannskap i perioden 1992–1999.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn