Er eventyret om Borgs bokkøl virkelig over?

For noen dager siden ble jeg kontaktet av et medlem i Gambrinus Borgølets venner, som sjokkert kunne fortelle at han ikke fikk kjøpt Borgs eminente bokkøl på Vinmonopolet lenger. Ifølge betjeningen var det ikke lenger mulig å bestille dette gode, mørke ølet heller. Hva hadde skjedd?

Er eventyret om Borgs gode bokkøl − det som i 2011 ble kåret til «Norges beste øl» − virkelig over? spør presidenten i Gambrinus Borgølets venner, Tormod Magelssen. 

Jeg tok sporenstreks kontakt med ledelsen i Hansa Borg og spurte om dette medførte riktighet? Dessverre gjorde det nettopp det.

– Borg Bokkøl har dessverre hatt en trist utvikling de seneste årene, med en sterkt nedadgående trend. Vi har opplevd en nedgang i salget på nesten 25 % årlig siden 2019. Vi forstår godt hvorfor dere reagerer på at bokkølet ikke er tilgjengelig, men vi kan ikke fortsette å produsere noe som alt for få kjøper, dessverre. Våre minste bryggetanker er på 10.000 liter, dette betyr at vi må helle ut mer bokkøl enn det vi klarer å selge. Det er ikke bærekraftig. Vi er stolte av våre tradisjoner og bokkølets historie. Dessverre har mye skjedd siden nettopp dette ølet ble kåret til Norges beste i 2011. Mange håndverksbryggerier har kommet på banen, som har utfordret vår rolle, noe som kommer tydelig frem når vi ser på antall liter solgt de seneste årene. Vi har hatt flere runder internt på dette, da vi også synes det er leit å måtte slutte å produsere et svært godt og historisk produkt. Men, når konkurransen i markedet er som i dag, og salgsvolumet er svært lavt, ser vi det dessverre slik at vi ikke har annet valg enn å avslutte produksjonen. Vi skal ta godt vare på oppskriften på Borg Bokkøl og håper nye muligheter byr seg en gang i fremtiden. Historien vil vi uansett ha med oss, skriver Stina Kildedal-Johannessen, leder i kommunikasjon og bære kraft i Hansa Borg i sitt svar til Gambrinus Borgølets venner.

Jeg har selvsagt forståelse for at man ikke kan produsere et produkt utelukkende for nostalgien sin skyld. Her må forbrukerne og Borg-vennene gå i seg selv. Av en eller annen grunn har vi sluttet å drikke (nok av) kvalitetsølet som ble kåret til «Norges Beste Øl» i 2011. Det mørke bokkølet var ellers ikke bare godt i et ølglass, og da gjerne med et stykke bløtkake eller noen gode dessertoster ved siden av. Det fungerte også utmerket til matlaging, for eksempel i forbindelse med damping av blåskjell eller i kraftige kjøttretter.  

Kanskje det er på tide å vise at markedskreftene kan virke nå? Hva om vi alle begir oss til nærmeste vinmonopol med spørsmål etter Borgs bokkøl? Eller neste gang du er ute på byen så bestill en bokkøl. Vi vet at det er flere lokale skjenkesteder som fortsatt har noen kasser igjen av Norges Beste Øl. Er vi mange nok så kanskje signalene til bryggeriet er at her er det et marked allikevel. Ellers er det nok en gang på sin plass å oppfordre til å kjøpe øl fra vårt eget bryggeri. Borg har flere utmerkede øltyper som fortjener et bredt publikum, og hvis vi slutter å kjøpe produktene risikerer vi at de forsvinner fra hyllene!

Hilsen
Tormod Magelssen
President
Gambrinus Borgølets venner

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn