10 spørsmål til Morten Brostrøm

Vår første gjest, fabrikksjefen ved Hansa Borg Bryggerier avd. Sarpsborg, Morten Brostrøm, tok utfordringen og røpet samtidig en gledelig nyhet: Sommeren 2014 kommer Borg med et helt nytt og spennende produkt – et Premium ølmerke. Men mer enn det vil han foreløpig ikke avsløre. 

Av Lars-Erik Pettersen

❶ Hva er ditt favorittøl, og hvorfor?

– Som ekte torping må jeg være ærlig å si Fredrikstad-pilsen, med Borgs pils som en god nr. 2. Jeg vokste opp med Fredrikstad-ølet og hadde mange gode år på Fredrikstad bryggeri. Selv om jeg nå jobber i Sarpsborg er jeg fortsatt en ihuga Fredrikstad-patriot, også når det gjelder fotball og ishockey. Akkurat det har jeg slitt litt med her på bryggeriet det seneste året. Jeg er blitt glad i Sarpsborg by også, men jeg skulle gjerne sett at FFK og Stjernen var bedre enn Sarpsborg 08 og Sparta Warriors.

 Har du sans for sesongøl? I så fall, hvilket liker du best?

– Ja, det er årets høydepunkter når vi starter tapping av Sommerøl, Juleøl og Oktober-øl. Det er alltid like spennende å smake første gang. Oktober-ølet er min favoritt; mørkt og fyldig, men samtidig mildt og forfriskende.

 Savner du noen ølsorter i bryggeriets sortiment?

– Vi har lenge ønsket oss et Premium-merke spesielt for Borg, noe jeg tror vil heve bryggeriets status. Det er derfor med glede jeg kan si at vi er i gang. Det blir noe helt spesielt, og det kommer neste år. Men mer enn det vil jeg ikke si nå.
– Jeg ivrer også litt for et eget Weiss bier, et lyst overgjæret hveteøl. Det er denne øltypen jeg drikker når jeg er utenlands. Men Hansa har nå startet produksjon av et hveteøl, så vi har jo fått det i konsernets portefølje.

 Bruker du egne glass som kun er beregnet på øl?

– Ja, det er jeg veldig nøye på. Det har hendt at jeg har vært hos venner og blitt servert øl i glass som er vasket sammen med matfett og melkerester. Da sier jeg i fra og drikker heller ølet rett fra flaska eller boksen.

 Den nye etiketten som preger Borg Bryggeriers produkter har fått pepper i lokalavisa. Hva synes du om den?

– Vi har brukt forholdsvis store ressurser på det nye designet, og salget viser at det nye utseendet er tatt godt imot av forbrukerne. Når man går inn i butikkenes ølavdelinger så er de nye Borg-boksene et blikkfang som genererer økt salg.

 Hva synes du om at glassflasker er på vei ut?

– Det er synd, men allerede fra i fjor har vi tappet en del øl på engangsflasker. Både oktoberølet, bokkølet og enkelte juleølsorter kommer nå på slike flasker og med plastetiketter.

 Din kommentar til at norske ølavgifter er på verdenstoppen?

– Helt hinsides! Vi nordmenn bor som kjent ikke på en øde øy, og den handelslekkasjen vi nå ser er tragisk. Bryggeribransjen i Norge har nesten ikke hatt volumvekst siden 1980-tallet. All vekst har kommet med smugling og taxfree-handelen. Og begge deler øker stadig.

 Hender det at du kjøper øl på Systembolaget i Sverige?

– Ikke siden jeg var på hyttetur i Sverige for ti år siden. Nå er det blitt et prinsipp, men dersom jeg måtte gjøre det hadde jeg kjøpt Borgs 5,2 %. Når det er sagt, så har Borg-ølet en gledelig utvikling i Sverige, både i dagligvarehandelen og på Systembolaget. Dagligvaren får i år en økning på opp mot 100 %, mye på grunn av at vi nå har egen selger i nordre Bohuslän og nordover langs grensen mot Töcksfors og Årjäng.

 Vi må fortsatt til Vinmonopolet for å kjøpe bokkøl og juleøl i klasse F. Burde det være tilgjengelig i dagligvarehandelen?

– Det er fryktelig at vi ikke har Norges beste øl i butikkene, men EØS-avtalen satte grensen for det. Så lenge EU ikke vil skille mellom øl og vin, og norske politikere ikke vil ha vin i dagligvarehyllene, blir det som det er. Sett fra et avholdssynspunkt er det kanskje fornuftig. Vi i bryggerinæringen er nemlig også opptatt av å bekjempe rusmisbruk, men det er flere måter å gjøre det på. På slutten av 1800-tallet ønsket avholdsbevegelsen flest mulig bryggerier for å dempe spritmisbruken. En slik tankegang er ikke til stede i dagens alkoholpolitikk.

 Føler du at det er stor lokalpatriotisme knyttet til Borg-ølet?

– Den er veldig stor, spesielt i Sarpsborg. I Fredrikstad også, hvis vi tar med Fredrikstad-pilsen. Sarpingene er stolte av å ha eget bryggeri, og med god grunn. Ikke mange byer har det. Men Moss og Indre Østfold er «Ringnes-land», så en felles Østfold-patriotisme er dessverre helt fraværende. Halden er litt midt imellom. Det burde vært en oppgave for både Gambrinus, Skjeberg Øllag og alle andre lokale ølklubber å skape et klubbmiljø som fanger flere østfoldinger.

Les mer om Morten Brostrøm: Fra sommervikar til bedriftsleder

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn