Skjenkeprisen

Gambrinus, Borgølets venner står også bak den årlige utdelingen av «Skjenkeprisen», som går til et utested i Sarpsborg eller omegn som utmerker seg med høy standard på ølserveringen.

Hvilket etablissement som skal få prisen avgjøres av en «Skjenkepatrulje» bestående av et utvalg blant foreningens medlemmer. Patruljen, som opptrer anonymt, legger blant annet vekt på serveringsstedets atmosfære, hvor serviceinnstilt betjeningen er, den generelle kunnskap man har om øl, hvordan ølet presenteres, utvalget av Borg-produkter, ølets friskhet, temperatur og skumtopp.

Prisutdelingen skjer tradisjonelt under foreningens vintermøte i februar.

Skjenkeprisen for 2012

ble tildelt Edvarts Nye Pub i Sarpsborg sentrum. Skjenkepatruljen begrunner tildelingen blant annet slik: "Godt øl. Godt utvalg. Svært trivelig og serviceinnstilt personale. Og dertil lærevillig: Den som bestiller en bokkøl vil fra nå av få den servert med presidentfastsatt temperatur. Svært hyggelig lokale, hvor oppussing virkelig har gjort susen."

På bildet feirer de to damene bak serveringsstedet, styreleder Nina Bratland og daglig leder Marina Erikstad, prisen sammen med foreningens skjenkepatrulje (f.v.) Terje Knudsen, Ole Henrik Thoresen og Leif Jon Bugge Ervik.

 

Skjenkeprisen for 2013

er tildelt den relativt nyåpnede «Sarpsborg Sportspub», som ligger på hjørnet Kirkegata / Jernbanegata i byens sentrum.

Juryen, eller «Skjenkepatruljen» som den kalles, har bestått av Tormod Magelssen, Petter Weberg og Elin-Kristin Nilsen. De fant fram til den verdige prisvinneren etter å ha saumfart en rekke skjenkesteder i både Halden og Sarpsborg, og begrunner avgjørelsen slik:

«Ca. 20 forskjellige øl på flasker, fem-seks tappetårn for forskjellig slags øl, og fokus på både pils, bokk og sesongøl fra Borg «borget» for et godt ølsted. Legger vi til meget hyggelig betjening, lokaler med særpreg og patriotisme for byens blåhvite tradisjoner, samt et bunnsolid eierskap blant de som står bak nysatsingen, så burde alt ligge til rette for suksess.

Vanligvis er vi litt forsiktige med å plukke ut nykommere innen restaurantbransjen i Sarpsborg, stayerevne er ikke alltid like framtredende hos nyetablerte skjenkesteder i Olavs by, men denne gangen har vi tro på konseptet. Her har man øyensynlig alt; et bredt utvalg av øl, fokus på Borg-produkter, trivelige lokaler, god service og stor lokalpatriotisme.»

På bildet ser vi tre glade prisvinnere i skjønn forening med representanter for Gambrinus, Borgølets venner. Fra venstre: Eigil Olausen (Sportspuben), Petter Weberg (jurymedlem), Steinar Martinsen (Sportspuben), Morten Riise (daglig leder, Sportspuben), Ole H. Thoresen (Gambrinus-president), Elin-Kristin Nilsen (jurymedlem og Gambrinus-sekretær) og Leif Jon Bugge Ervik (direksjonsmedlem, Gambrinus).
(Foto: Vetle Magelssen Granath)

 


Den stolte prisvinneren Nikos Karagiannis foran Skjenkepatruljen (f.v.) Tormod MagelssenLars Gamlesanne og Lars Hugo Berg. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Skjenkeprisen for 2014

Gambrinus, Borgølets venners skjenkepris for 2014 er tildelt Kaffeforretningen Sarpen, ved daglig leder Nikos Karagiannis og medeier Per Jørgen Østby.

Etablissementet ble åpnet i fjor, og er oppkalt etter den gamle kaffebutikken som opprinnelig lå i St. Marie gate 84. Skjenkepatruljen, som ble utsendt av foreningen for å finne en verdig prisvinner, besto av Tormod Magelssen, Lars Hugo Berg og Lars Gamlesanne. Den ølglade trioen gir følgende begrunnelse for at valget denne gang falt på «Sarpen»:

«Vi bestilte øl og ble servert raskt, og med et glass vann ved siden av. En lekker skål med snacks kom på bordet, og ble fylt opp jevnlig mens vi satt der. Interiøret er herlig og utsmykningen gir assosiasjoner til gode gamle dager...». 

«Maken til atmosfære, service, godt utvalg og godt øl enn det Kaffeforretningen Sarpen kunne vise til, har vi sjelden vært ute for. Vi følte det faktisk som om vi var hjemme hos noen privat. Legger vi til at «Sarpen» kan tilby et bredt utvalg av spesialøl, at kvaliteten på Borg-pilsen vi fikk servert var ypperlig, og at halvliteren bare kostet 69 kroner, er det kanskje ikke så rart at vi er begeistret.».
 

Og selve prikken over i-en ble oppdaget da patruljens medlemmer etter hvert fikk behov for å lette på trykket. De skriver: «Her var det et stort toalett, med lekker innredning. Og det varmet jo et og annet særpehjerte at dassen var utstyrt med bilder fra «den andre byen!».

Nikos Karagiannis er greker, men har bodd i Norge siden 1994. Mange vil kanskje kjenne ham igjen fra et annet greskpreget spisested i Sarpsborg, «Knossos». Nå driver han altså sin egen virksomhet, og Skjenkeprisen fra Gambrinus, Borgølets venner er en både velkommen og fortjent påskjønnelse. Prisvinneren var i hvert fall rørt da han mottok plaketten under seremonien i Borg Bryggeriers flotte selskapslokale, Svaleskiva, fredag 27. februar 2015.

– Dette er utrolig stort, en ære! Jeg ble veldig lykkelig, sa han i sin takketale.

 


Prisvinnere og Skjenkepatrulen i skjønn foreningen etter at Kaffeforretningen Sarpen ble utropt til prisvinner for 2015 under Gambrinus, Borgølets venners møte i Svaleskiva på Borg Bryggerier fredag 12. februar. Fra venstre: Harald Brynie Nybø (Skjenkepatruljen), prisvinnerne Per Jørgen Østby, Nikos Karagiannis og Erik Laursen, samt Lars Hugo Berg (Skjenkepatruljen). Foto: Vetle Granath Magelssen.

Skjenkeprisen for 2015

For andre år på rad stakk Kaffeforretningen Sarpen, ved daglig leder Nikos Karagiannis og medeierne Per Jørgen Østby og Erik Laursen av med Gambrinus, Borgølets venners skjenkepris − denne gang for 2015.

Etablissementet ble åpnet i 2013, og er oppkalt etter den gamle kaffebutikken som opprinnelig lå i St. Marie gate 84. Skjenkepatruljen, som ble utsendt av foreningen for å finne en verdig prisvinner, besto av Lars Hugo BergOve Jansen og Harald Brynie Nybø.

Patruljen møttes mandag 7. desember, og hadde som intensjon å besøke 10 skjenkesteder i Sarpsborg samme kveld. Det endte på sju, fordi tre av dem var stengt.

Skjenkepatruljen begrunner valget av Kaffeforretningen Sarpen som prisvinner også for 2015, slik: 

«Her er det fortsatt en utmerket service og en flersides menyliste med øl. Lokalene har en fin beliggenhet midt i Gågata. Lokalet er lite, men trivelig. Foruten å smake på ølet, kan man ta med seg familien − store, som små − til god drikke og rimelige matretter.».

 

Nye Neptun Pubs daglige leder, Raymond Larsen, med plaketten for «Årets skjenkested 2016», flankert av (f.v.) Gambrinus-president Tormod Magelssen og patruljemedlemmene Arild Sundnes, Lars-Erik Pettersen og Ole Henrik Thoresen. (Foto: Vetle Granath Magelssen)

Skjenkeprisen for 2016

Nye Neptune Pub stakk av med Skjenkeprisen for 2016. Patruljen, som denne gang besto av Harald B. Nybø, Arild Sundnes, Ole Henrik Thoresen og Lars-Erik Pettersen, understreker at det var hard konkurranse mellom flere skjenkesteder, men at det likevel var Nye Neptune Pub i Jernbanegata som skilte seg ut og sto i særklasse. 

«Nye Neptun Pub var imponerende på flere måter. Her er det en menyliste på øl som omfatter over hundre ølsorter. Dette var det eneste stedet, som vi besøkte, hvor de hadde Oktoberølet til Borg. Dette ble i tillegg tappet fra fat. Her oser det av pubmiljø, høyt servicenivå og en imponerende kjennskap til ølproduktene», skriver skjenkepatruljen i sin begrunnelse, og legger til: «Og det beste utvalget av Borg-produkter, friskt og riktig temperert.».

Neptune Pub har for øvrig fått Gambrinus-foreningens Skjenkepris to ganger tidligere, i 2006 og 2011. 

 


Prisvinner Jørgen Andreas Andersen flankert av (f.v.) Skjenkepatruljens Rune Hafell, Lars Gamlesanne og Jan Eirik Olsen, samt president i foreningen Gambrinus, Borgølets venner, Tormod Magelssen. Foto: Vetle Granath Magelssen.

Skjenkeprisen for 2017

Gambrinus, Borgølets venners skjenkepris for 2017 er tildelt Dickens Sarpsborg, ved eier og daglig leder Jørgen Andreas Andersen. Foreningens utsendte Skjenkepatrulje har denne gang bestått av Lars Gamlesanne, Jan Eirik Olsen og Rune Hafell.

Patruljen gikk «under cover» på byen en førjulskveld i desember for å sjekke kvaliteten og stemningen ved Sarpsborgs skjenkesteder. Kriteriene som det skulle vurderes etter, er som følger: Atmosfære, service, kunnskap om øl, presentasjon, utvalg, friskhet, temperatur og skum.

Dickens har, siden åpningen 4. januar 1983, vært ett av Sarpsborgs mest populære utesteder, og i Skjenkepatruljens begrunnelse for prisen, heter det blant annet:

«… Vi ble møtt av en smilende vertinne bak disken og varme på peisen. Atmosfære i kjent stil, vi fant oss et bord og ble ganske snart spurt om hva vi ønsket å bestille. … Dickens har nå et rikholdig utvalg fra Borgs sortiment på tapp, samt et godt utvalg på flaske for de som måtte ønske dette. … Her ble det også presisert viktigheten i at vi som kunder melder tilbake om vi mener at kvaliteten på det serverte produkt ikke holder mål. … Restauranten har god atmosfære, god service og oppfyller kriteriene for å få en god opplevelse, hverdag som helg. Stedet feirer i år 35-års jubileum og er for mange et «landemerke» i gågata.».

– Dette er en stor ære. Jeg er en ekstrem bypatriot, og Dickens skal stå for identitet. Det innebærer at det meste av våre råvarer er lokale, og alle drikkevarer er Borg-produkter, bortsett fra det Borg ikke kan tilby, sa Andersen i sin takketale.

Han avslørte dessuten at han mer enn en gang har avvist forlokkende tilbud fra Ringnes sine agenter.

– Dickens har vært trofast mot Borg i 35 år, og det skal vi i hvert fall være i 35 år til, sa prisvinneren

 

Skjenkeprisen for 2018 Neptune Pubs daglige leder, Raymond Larsen, med skjenkepris-plaketten for 2018. Bak står f.v. står Skjenkepatruljens medlemmer Lars Gamlesanne, Petter Lilleby og Jan Eirik Olsen, samt foreningen Gambrinus, Borgølets venners president, Tormod Magelssen. (Foto. Vetle Granath Magelssen).

For fjerde gang er Skjenkeprisen tildelt Neptune Pub, ved daglig leder Raymond Larsen. Foreningens utsendte skjenkepatrulje har denne gang bestått av Lars Gamlesanne, Jan Eirik Olsen og Petter Lilleby.

Etter litt individuell «research» kom komiteen sammen en fin onsdag kveld tidlig i desember for å gjøre en runde på byen. Komiteen var enig om at utvalg, service og atmosfære var de kriterier det skulle legges vekt på for den gjeve pristildelingen.

I komiteens begrunnelse for at det ble nettopp Neptune Pub, heter det blant annet:

«Vi ble møtt med latter og god stemning. Dart-matchen var i god gang, og her var det fin miks av dypt konsentrerte utøvere, spente supportere og glade mennesker som bare var ute for å nyte skummende drikke fra Borg Bryggerier.

Her er det godt utvalg på tapp fra Borg, god service og kunnskap bak disken. Dette er en trivelig skikkelig pub, hvor man finner god atmosfære selv midt i uka ….

Når status var gjort opp, ble det nettopp stemning og atmosfære som ble avgjørende for at Neptune Pub nok engang kan få æren av å titulere seg som «Skjenkeprisvinner», i konkurranse med en rekke andre skjenkesteder i Sarpsborg.

Den trivelige puben i Jernbanegata har som sagt vunnet den høythengende prisen tre ganger tidligere, nemlig i 2006, 2010 og 2016.

 

Skjenkeprisen for 2019

Gambrinus Borgølets venners skjenkepris for 2019 er tildelt Nye Neptune Pub. Det er dermed femte gang den årlige prisen går til den flotte «ølkjelleren» i Jernbanegata i Sarpsborg.

Daglig leder av Nye Neptune Pub, Raymond Larsen, har mottatt Gambrinus Borgølets venners «Skjenkepris» for 2019. Han er her flankert av f.v. foreningens president, Tormod Magelssen, og to av skjenkepatruljens medlemmer, Jan Eirik Olsen og Lars Gamlesanne. Foto: Vetle Granath Magelssen.


Skjenkeprisen for 2021 er tildelt Borg Bierstube i Sarpsborg sentrum. Her er prisvinnerne Bjørn Magnussen og Jørn Skjeklesæter flankert av Skjenkepatruljens Jan Eirik Olsen, Vetle Granath Magelssen og Ingvild Tonholm. Lars Gamlesanne var fraværendeFoto: Helena Hedberg Jacobsen.

«Skjenkeprisen», som går til et utested i Sarpsborg eller omegn som utmerker seg med høy standard på ølserveringen.

Hvilket etablissement som skal få prisen avgjøres av en «Skjenkepatrulje» bestående av et utvalg blant foreningens medlemmer. Patruljen, som opptrer anonymt, legger blant annet vekt på serveringsstedets atmosfære, hvor serviceinnstilt betjeningen er, den generelle kunnskap man har om øl, hvordan ølet presenteres, utvalget av Borg-produkter, ølets friskhet, temperatur og skumtopp.

Denne gang var begrepet «omegn» betydelig utvidet, idet søket etter fortjente kandidater også førte patruljen til både Halden og Fredrikstad. Det rokket imidlertid ikke ved Nye Neptune Pubs posisjon som et klart førstevalg.

Patruljen, som denne gang bestod av Ingvild Tonholm, Jan Eirik Olsen og Lars Gamlesanne, sier i sin begrunnelse at «Nye Neptune Pub er en godt besøkt tradisjonell pub med godt utvalg av skummende drikke fra Borg. Det er god stemning og betjeningen utviser god kunnskap og interesse for øl.».

Det heter også at «virksomheten er med på å bygge opp under et godt uteliv, samtidig som man fremhever Borg Bryggerier som leverandør.».

Skjenkeprisen for 2021

Gambrinus Borgølets venners «Skjenkepris» for 2021 er tildelt Borg Bierstube. 

Borg Bierstube etablerte seg på torget, midt i Sarpsborg sentrum, i 2020, bare få dager før den norske utelivsbransjen ble stengt ned grunnet korona-pandemien. At etablissementet fortsatt er i live, er i seg selv en prestasjon. Det skyldes nok at man har truffet bra med sitt tyskinspirerte ølstue-konsept, med velsmakende, kortreiste matretter tilpasset godt lokalt Borg-øl. I tillegg til en betjening som innfrir alle ovennevnte kriterier.

Tre lokalpatrioter
To av de tre innehaverne, Bjørn Magnussen og Jørn Skjeklesæter, var til stede under prisutdelingen i Svaleskiva på Borg Bryggerier. Tredjemann er Sten Johnsen.

– Vi er beæret, men prisen var faktisk forventet, sa Bjørn Magnussen i sin takketale. Det begrunnet han blant annet med at Borg Bierstubes målsetting er å være Sarpsborgs mest lokalpatriotiske serveringssted.

– Vi gjør alt for å fremme Sarpsborg-ølet! Alle våre ølsorter er fra Borg, med unntak av én sort fra et minibryggeri som tilhører en god bekjent. I tillegg bestreber vi oss i størst mulig grad på å støtte det lokale næringslivet gjennom innkjøp av råvarer, produkter og tjenester, sa han.

Sarpinger drar til Fredrikstad!
Det er kanskje på tide
at flere begynner å tenke i slike baner, for ifølge Bjørn Magnussen er Sarpsborg kommet i bakleksa når det gjelder utelivsbransjen: – Slik det er i dag, kommer hele 30 prosent av Fredrikstads utelivskunder fra Sarpsborg!

Og det må vi gjøre noe med!

Skjenkeprisen for 2022

Gambrinus Borgølets venners «skjenkepatrulje» har utpekt Kaffeforretningen Sarpen som vinner av foreningens pris, «Årets skjenkested» for 2022.

I Kaffeforretningen Sarpen møtes man alltid av hyggelig betjening og flott service, heter det i Skjenkepatruljens begrunnelse for utdelingen av prisen «Årets skjenkested» for 2022. Her ser vi innehaver Nikos Karagiannis, som nå har fått den gjeve plaketten for tredje gang. (Foto: Kaffeforretningen Sarpen). 

Det er tredje gang at det populære serveringsstedet i St. Marie gate stikker av med den gjeve prisen. De vant nemlig også i 2014 og 2015.

Skjenkepatruljen, ledet av Ingvild Tonholm, legger blant annet vekt på stedets atmosfære, service, ølkunnskap, hvordan ølet presenteres, ølets friskhet, temperatur og skumtopp når vurderingen gjøres. Valget av fjorårets prisvinner begrunner man slik:

«I Kaffeforretningen Sarpen møtes man alltid av hyggelig betjening og flott service. Lokalene er preget av samme varme som betjeningen og her fikk vi nok en gang skummende, kalde Borg på tapp. Prisvinneren er en solid ambassadør for Borgs pils og Sarpsborg by. Med sitt blide og vinnende vesen, har innehaver Nikos Karagiannis og hans restaurant sørget for at sarpingene får sin pils i hyggelige omgivelser med god stemning, år etter år.

Den gjeve utmerkelsen ble som vanlig delt ut av Gambrinus Borgølets Venner i Svaleskiva på Borg Bryggerier, der ølvennene var samlet til sosial hygge og prisutdeling.

Det var en stolt prismottaker som mottok prisen sammen med en av sine medarbeidere, Apostolos Vlaikos. – Jeg er veldig glad og takknemlig. Det er en veldig stor ære, sier Karagiannis.

Skjenkeprisen for 2023

Prisvinner Jørgen Andersen flankert av Gamrinus Borgølets venners nye president, Ingvild Tonholm, og leder av foreningens skjenkepatrulje, Lars Gamlesanne. Foto: Lars-Erik Pettersen. 

Gambrinus Borgølets venners «skjenkepatrulje» har utpekt Olsen’s Pub i Sarpsborg sentrum som vinner av foreningens pris, «Årets skjenkested» for 2023.

Det er første gang eier og daglig leder Jørgen Andreas Andersen får den prestisjetunge hedersbetegnelsen på vegne av Olsen’s Pub, men i 2017 fikk han samme pris for «moderrestauranten» Dickens.

Skjenkepatruljen, ledet av Lars Gamlesanne, legger blant annet vekt på stedets atmosfære, service, ølkunnskap, hvordan ølet presenteres, ølets friskhet, temperatur og skumtopp når vurderingen gjøres. Valget av fjorårets prisvinner begrunner man slik:

«Her kommer vi inn i en moderne sportspub … Lokalet er dekorert med bilder fra byen i en moderne stil. Stemningen er god, fotball og håndball spilles på skjermene og betjeningen imponerer. På spørsmål om hva som er godt, svarer Per Anders at «vi har jo tapp fra Borg, da» med en gest mot tappetårnet. Ølet smaker utmerket og henger flott på glasset. Patruljen er samstemt, årets skjenkepris går til Olsen’s Pub!»

Den gjeve utmerkelsen ble delt ut av Gambrinus Borgølets Venner i Svaleskiva på Borg Bryggerier fredag kveld, der ølvennene var samlet til sosial hygge og prisutdeling.

– Det er selvfølgelig utrolig morsomt, sier Jørgen Andersen til SA. Han ser på det som en anerkjennelse for det arbeidet som nedlegges hver dag, og at det som han og de ansatte prøver å skape blir verdsatt på denne måten synes han er stas.

– Alle de tre stedene mine går under Dickens Sarpsborg AS, men du har en avdeling som heter Vinstua og en avdeling Olsen's Pub. Så det er tre forskjellige segmenter, og at Olsen's Pub blir verdsatt av Gambrinus Borgølets venner ser jeg på som et hederstegn. Jeg er kjempestolt. Og så er jeg ikke minst stolt av mine ansatte, som er med og skaper en trivsel for sarpingen og andre rundt omkring, sier Jørgen Andersen.

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn