Hansa Borg har kjøpt Nøgne Ø

Gambrinus, Borgølets venner gratulerer Hansa Borg med oppkjøpet av håndverksbryggeriet Nøgne Ø.


 Hansa Borgs adm. direktør Lars A. Midgaard flankert av Nøgne Øs sjefsbrygger Kjetil Jikiun (t.v.) og daglig  leder Tore Nybø. Foto: Nøgne Ø/Hansa Borg Bryggerier AS.

Nyheten om at Hansa Borg-konsernet har sikret seg 54,44 prosent av aksjene i Norges mest kjente mikrobryggeri ble offentliggjort onsdag 27. november 2013. Konsernet har nå fem produksjonsenheter, nemlig Hansa Bryggeri i Bergen, Borg Bryggerier i Sarpsborg, Christianssands Bryggeri, Olden mineralvannfabrikk og Nøgne Ø i Grimstad. Konsernets nyeste tilskudd skal bestå som eget selskap og ytterligere befeste sin posisjon som det fremste av norske spesialbryggerier. 

Nøgne Ø (også kalt «det kompromissløse bryggeriet») har siden den spede starten i en garasje i 2002, oppnådd større internasjonal anerkjennelse enn noe annet norsk bryggeri. Nøgne Ø holder nå til i gamle Rygene Kraftstasjon utenfor Grimstad, og har i dag ca 25 faste og 20 sesongprodukter i sin portefølje. Her brygges tradisjonsrike øltyper som porter, stout og India Pale Ale, og det utvikles nye varianter med kreativ sans for eksotisk aroma. Hva med sitrongress, tyttebær og vanilje? Og hvorfor ikke lagre øl på brennevinsfat? Alt ølet er upasteurisert og inneholder derfor levende gjær. Det gir lang holdbarhet og fyldigere øl. Kullsyren i ølet produseres av ettergjæringen som skjer i flasken. Nøgne Ø eksporterer over halvparten av produksjonen til Finland, Sverige, Japan og USA. I en kåring i USA i 2007 ble Nøgne Ø plassert på 44. plass blant verdens beste bryggerier og på 12. plass i Europa. Nøgne Ø har også startet produksjon av sake. 

I 2012 hadde Nøgne Ø en omsetning på 37,7 millioner kroner, og et driftsresultat på 9,5 millioner kroner. Bedriften drives i dag med ca 15 årsverk. www.nogne-o.no 

I en kommentar til oppkjøpet, sier Gambrinus, Borgølets venners president, Ole H. Thoresen: 

- Dette er fantastisk hyggelig! Det er bare å gratulerer Hansa Borg med oppkjøpet. Nøgne Ø er blitt verdenskjent for sitt rike utvalg av kvalitetsøl. På en pub i Gøteborg opplevde jeg ved selvsyn hvor populært det er. Skjenkestedet serverte 12 ulike ølsorter fra Grimstad-bryggeriet,  hvorav det dyreste kostet hele 350 kroner for en 0,7-liters flaske. Og alle sorter gikk unna til fornøyde gjester!

 

 

 

 

Del denne siden

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn